Missed misscarriage

Hi, saya disahkan mengalami missed miscarriage sbb kandungan dah tak ada heartbeat, kebetulan ada scan semasa monthly check up khamis lepas di KK. Kandungan sepatutnya 19w+ tapi bila scan kandungan baru 12-13w. Doc di KK ada bagi refer letter ke PAC tapi bila pergi, seperti doktor pelatih yg check (cuma scan shj) dan terus mereka beri tempoh 2 minggu utk datang check semula sedangkan kandungan saya dikatakan mungkin dah meninggal beberapa hari/bukan baru. Dah rujuk pakar di swasta pun dapat pengesahan yg sama dan doctor kata +ve spalding sign. Dapat refer letter dan alert drpd swasta dan dipercepatkan masa seminggu utk jumpa pakar di hospital gov semula 4/1 ni. Ada ke sesiapa yg jadi kes mcm saya? Saya risau sbb masih tak ada tanda dan dikatakan seperti kandungan meninggal mungkin dah beberapa hari jadi kalau dibiarkan adakah apa2 risiko yg akan jadi kepada saya? Apakah procedure yg mungkin dilakukan dan perlukah saya berpantang 3 bulan seperti org bersalin?

1 Balas

1. yes, ada risiko. mungkin jangkitan kuman sebab ada yg tak hidup dalam badan. 2. mungkin Dr akan scan lagi sekali dan kalau betul + masih tak gugur sendiri, mungkin Dr akan proceed DNC 3. yes. pantang lah lama sikit sebab kandungan awak dah masuk 4 bulan. so better pantang mcm orang bersalin

6mo ago

Mcm Sy ritu bt DnC jgk kt GH.. sblm tu dorg bg masa 2w utk refer semula klu xde apa² yg turun spnjg tempoh tu mcm kantung etc.. Sy kena induce jgk😞 lps stgh jam insert ubt kt bwh tu merasa la mcm mana sakit paksa bsalin dgn bleeding teruk wktu tu.. Rasa mcm nk pengsan.. induce jam 12tghri.. jam 2ptg DnC plk.. Rasa mcm berganda sakitnya.. so far sblm DNC dorg bius full.. sedar² selesai da semuanya.. Sy pantang 2w shj sbb masa tu sy tgh study.. tpksa pg kelas, exam bagai.. Sy jg mkn, mandi air suam.. semoga dipermudah segalanya ye Puan 🤲🏻