Hypertension sewaktu hamil. Adakah anak saya akan bermasalah?

Saya depresi sewaktu kehamilan kerana majikan dan persekitaran kerja toksik. Saya menyewa sendiri, suami jauh beratus km dari saya. Saya seorang diri menghadapi semua ni dengan difitnah dan diumpat rakan sekerja. Saya Muslim tapi sejak seminggu depresi saya teruk saya mula tinggalkan solat, saya tumbuk dinding sampai sakit tangan, saya baling barang dalam bilik. Saya makin teruk sejak jumpa psikiatri kerana menurutnya saya hanya hypertension dan adjustment disorder sedangkan saya tahu saya bukan itu, saya tahu saya lebih teruk. Keadaan saya menganggu hidup saya, kerja saya, sosial saya dengan orang lain. Saya kerja kerajaan sukar untuk berhenti, mohon pindah ke negeri suami tidak boleh kerana masih baru tetap, mohon pindah ke tempat lain prosesnya lama tapi saya tak tahu sampai bila saya boleh bertahan. Menurut pembacaan dan pengalaman orang anak yang dikandung sewaktu ibu hamil stress akan menghadapi banyak masalah perkembangan. Saya taknak anak ini jika itu berlaku. Sewaktu hamil pun saya dah susah, saya taknak susah lagi pada masa hadapan membesarkannya sendirian. Bantulah saya. 😞

1 Balas

Ibu, bila you start fikir yang you bersendirian je sbb tu banyak problem dlm hidup. Kehamilan baru first step of your first challenge my dear. Walaupun you x hamil, lets say lambat laun juga you akan go through problems in life. Semua orang dlm dunia akan mengalami pelbagai masalah, ada yg lagi teruk tapi I have seen a mother pregnant 35 weeks, tiba2 suaminya jatuh sakit meninggal dunia on the spot TAPI this mother didn't give up her daughter still continue to work and support the child. Kalau semua org start fikir macam you, then what's the point living as a human being in this world my dear. Where are your parents? Ibu boleh minta tolong ibubapa you or your in laws, utk tinggal bersama you sementara tunggu suami. Kalau ada adik beradik, sisters or cousin sister pun okay, kena minta tolong kalau nak. Kita x boleh berdiam diri, simpan semua masalah dalam hati and ingat yg kita keorangan je kat dunia ni. We must ask for help kalau perlu, jangan malu utk minta tolong saudara-mara, adik beradik. I hope you have a best friend yg you boleh luahkan isi hati you juga, luahkan kat suami so suami you boleh ambil cuti kalau perlu utk teman you on weekend. Pasal kerja, every workplace mmg ada orang yg bertoksik, kerja stress and there is a say that work never ends. Jangan hiraukan pasal work mate you, majikan you. What you do everyday, ibu kena berfikiran positive pergi kerja, buat kerja sendiri and then balik terus. Don't pay attention to people's gossip, just think about yourself and baby. Sometimes kita ni kena selfish sikit juga. Kalau you rasa kerja ni x sesuai utk you, start applying je kerja lain or minta transfer walaupun you masih baru, just give a try while you are still on job. Bincang dgn suami pasal masa hadapan, pasal anak, semua ni penting utk dibincangkan. Bincang juga dgn ibubapa you, pasal penjagaan baby time pantang nanti semua ni kena tanya my dear bawak bincang. Jangan sekali-kala cakap or fikir kan yg you x nak baby. Kesian baby, bila you sedih baby pun sedih. You are leading yourself into depression, x elok untuk ibu and anak. Ramai orang, and kawan I cuba nak pregnant tapi x de rezeki. Anak ni rezeki drpd Tuhan, never doubt on God's gift ya. Please jangan cakap macam tu. You x akan membesarkan anak berseorangan, ingat suami you, ibubapa you, adik beradik, kawan baik semua ni bersama you to support you mentally and physically. Skrg ni, ibu is going depression, it's good that ibu luahkan kat sini so x de rasa beban tu kat hati. Ibu mesti continue solat you, your prayers, bila you dah stop lagi depress you rasa sbb through solat at least you will find your peace of mind and answers ya. Start again a new life, new hope and think about the future. Future is beautiful okay and a lot more is coming. Your child is beautiful too, plan well for your children❤️