Nak tanya cara makan macam mana

Saya dapat ubat 4 serangkai kk bagi iron tablet, vitamin b complex, folic acid n vitamin c (kemam2 je). Makan sekaligus pada masa yang sama sebelum sarapan ke? Atau makan asing ikut jam yang lain? #firsttimemom #firstmom #firstbaby #ingintahu #pleasehelp

5 Balas

iron tablet tu kena gapkan 2 jam bfr or 2 jam after you makan. memang rules dia macamtu. folic acid, vitamin c and complex tu tak kisah pun. cuma iron tablet tu je kena perut kosong, kalau tak sia sia je tak serap dalam your body. kalau macam i ikut rajin juga. kadang bila i dah gap kan 2 jam, i makan je sekaligus 4 serangkai tu. kadang bila datang hantu makan, i just makan folic acid and vitamin c time siang, iron tablet and complex tu i makan bfr tidur after dah puas melantak hihi. yang penting jangan pernah missed makan 4 serangkai tu. and make sure iron tablet tu gap kan 2 jam dengan waktu makan.

9mo ago

oo gitu.. terima kasih jawab soalan sy..

Yang lain semua boleh ambil sekaligus. Iron je ambik asing. Untuk maximise kan absorption dlm badan. Better ambil masa perut kosong or kalau taste iron tu kuat sangat ( setengah org takleh telan dgn air kosong) so o&g i pesan boleh minum dengan sunquick/ oren. Tapi tak digalakkan minum dgn susu. Sebab akan ada reaction nnti.

9mo ago

oo iron je la kena asing.. terima kasih jawab soalan sy..

klu iron table mkn dulu lps tu tggu 2 jam bru blh mkn nsi ataupon mkn nsi dulu lps tu tggu 2 jam bru mkn ubt. sy selalu mkn cm ni sbb doc bgitau

9mo ago

ohh macam tu.. terima kasih jawab soalan..

dkt label x tulis ke sblum or slps mkn ke? farmasi pun x bgtahu ke mkn time bila or mcmna?

9mo ago

tak ada tulis.. nurse bagitahu makan ubat sebelum sarapan tu je..

Nape saya dapat zincofer je

9mo ago

saya tak boleh makan ubat zincofer sebab muntah darah.. tu yang saya nak mintak tukar ubat lain dgn kk.. lain orang lain badan..