gerak baby

Saya dah pregnant 31 weeks. Hari ni baby still gerak tapi mcm slow. Frequency tak sama mcm hari sebelum ni, tapi malam mmg aktif. Normal ke mommies?

10 Balas

hihi sy pun nk 32 week dah . mmg baby mcm tu kot sis . ruang da sempit . jnji cukup 10kick dan baby ada gerakan setiap masa yg sepatutnya kalau 4 jam tak gerak , kejutkn dgn main tolak² . cari kwsn punggung dia ke , tolak² . smpai dia bgn . tak pun suluhkn dia hihi . sy buat mcm tu je . jnji nk rasa dia gerak²

Situasi sis sama sgt dgn sy hri ni. 31 weeks pun sama gk? Mlm smlm pnya ligat baby brpusing tp hri ni rasa gerak cuma slow tp cukup 10x dlm 12jam hrini. Esk check up hrp semuanya ok. Take care sis. Makan manis², sejuk boleh tp brpada je sbb tu la cara nk kejutkn baby hehe

5y ago

Baru tahu kalau mkn benda manis & minum air sejuk boleh kejutkan baby. Haa sama sis, nak dekat pukul 9 td baru selesai 10 pergerakan. Sekarang ni ligat dia gerak. Take care too sis. ??

Yg penting kiraan gerakan yg kk suruh catit tu, ok. Sebab bila baby makin besar, makin sikit ruang dlm perut utk dia bergerak-gerak..so frequency akan berubah tapi mommy kena alert k..

sy masuk 38 bby mcm kurang aktif.kena usap² tepuk² sikit baru dy respond smpai timbul² kaki ngan bontot dy.?Kadang risau jugak kurang aktif ni

ok je. janji cukop 10 pergerakan sehari tu ok dah.. biasa la babya suke jaga malam ? lagi2 bila mommy nya nak tidur ?

Same la kite sis.. Mlm aktif, siang x aktif.terpaksa minum air sejuk, mkn manis2..

5y ago

Tq.. Take care too sis..

Normal je kalau sy sbelum bersalinkan anak no 2 ni.

Kalau sy masa baby kurang aktif , sy makan aiskrim . Cepat je dia respon ? coklat pun sama juga tp lebih kerap respon dgn aiskrim . Kena berpada lah jgn selalu amalkan sbb manis

Mcm sy dlm 29 n 30 weeks dia kurang bergerak tp dh hujung2 30 n masuk 31 weeks dia ligat x kira siang n mlm plak...jenuh melayan n 10 Kali kiraan yg nurse suruh catit jd cpt n laju..tp nurse ada bgtau kalu pergerakan baby yg terlalu kerap seolah2 mcm baby tu menggelupur tu kena cpt2 ke hospital takut dia terbelit tali pusat or dia terminum najis dia sendiri...air ais tu salah 1 nk bg baby gerak n pd ms yg sama usap2 perut dia

Sy sentiasa sediakan air sejuk dalam peti ais. Bila rasa baby lama x gerak, sy minum. Alhamdulillah, baby gerak pastu. Ehe. ?