Berat badan mengganggu hormon

Saya dah mencuba untuk baby dah setahun 5 bulan setelah gugur anak pertama, Doc cakap sebab berat badan yg mengganggu hormon, tpi susah sangat saya nk turun berat badan, dah diet, bersenam.. tpi takde perubahan ..ada yg pernah ada pengalaman macam ni? Boleh share sikit tak solution, recommendation, nasihat atau apa ii yg saya boleh cuba?

2 Balas

1.penting utk kawal/hadkan pengambilan segala manis dlm makanan. air, makanan, dessert, chocolate, kuih semua ada gula. gula berlebihan punca susah turun berat. 2.makan ikut suku suku separuh. lebihkan sayur buah dan protein. jgn ambil/kurangkan fast food, makanan deep fried, makanan processed (sosej, nugget etc) 3. cuba senaman HIIT yg sesuai utk buat dirumah. cuba 5-10 minit sehari, 2-3 kali seminggu. senaman HIIT ni high intensity dan sgt memenatkan so tak boleh dibuat setiap hari, jadi hari lain boleh cuba berjalan kaki je 20-30 minit sehari. bila badan dah ok buat 5-10 minit, boleh naikkan masa sikit sikit

kene kawal pemakanan