Susah nak makan ubat jenis apa pun😢

Saya dah masuk 17weeks sekarang. tapi ubat atau vitamin apa pun saya tak boleh telan. makan ja mesti muntah. risau dekat kandungan. tiap hari mesti saya akan makan buah untuk gantikan ubat tu. ni #firstbaby . ada tak orang yg sama dngn saya? Hb saya okay selalu 13.5 mcmtu. tak apa ka kalau tak makan ubat atau vitamin apa2? asic folid pun saya makan masa awal mengandung 5weeks ja . lepastu dah start alahan terus tak makan apa2 ubat 😭

14 Balas

seorang ibu ni...sifatnya sgup buat ape sje utk ank..apth lg yg dlm kndungan. sy fhm bla ssorg xbole telan ubat ni. sbb adik sy pun pesen ni.dr kcik. sdhnya smpai ketua. tp sy pksa jg dia mkn ubt wktu pregnant..acid folic tu pnting sgt2. klu wktu len skit pening dia xnk mkn ubt lntk sne.tp mse pregnant xbole bt muka.sbb bkn sng nk dpt baby. jd sy hrp puan sbt ibu.. kne tegas dgn diri sdri.. sy fkir mslh xbole telan ubt ni mslh yg ada jln pnyelesaian. awl2 slu pun sy pun xboleh telan obimin.. sy bkn jnis xleh mkn ubat.sy ok je. tp obimin ni dia pnye teruk xtau la.😅 muntah pitam trus mse mkn 1st day pg2.siap brdrh tekak. then sy bce pglm mommys dkt cni. sy mkn dgn air sunquick..lpstu sy mkn buah oren sbji...so far ok. oren ni sifatnya cepat larutkn ubat. kta mkn ubt bkn psl hb je..kne pk tmbesaran baby jg..ada sbb acid folik kta kne mkn.

bgus hb tu.tinggi bgi sy. juga bgi nurse sy. xprnh sy smpai 14 hb. 13 lebih saja. tapi kalau xda makan ubt yg sesuai nnti kurg hb.huhu.. zincofer dah try? kalau sy, sy okey dgn tu.. sy kalau makan iron tablet sblm tu saja mnum dgn oren. tapi bila tukar zincofer, semua ok. minum mcm biasa. done. baring 30 minit bgtu rasa loya tapi masih tahan. sllu makan sblm tdur tiap hari. wlpun doc ckp 2x mkn pagi mlm atau pagi ptg mlm. tpi sy makan sja sblm tdur, pun xda mslh heheeh

folic acid kna makan start pregnant smpai 12w...13w keatas Dr akn tukar ubat zincofer atau obimin..klu xbleh telan jgk, kna beli maltofer sndiri kt farmasi...klu xboleh jgk, mkn la folic acid...klu HB ok skalipun, kcian dkt baby nt...sbb ad kes brlaku kecacatan pda bayi sbb kurg folic acid...sy pun HB 14.2, tp ttap teruskn mkn ubat

Cuba sis mkn vitamin telan dgn air sunquick. Sy pn lebih kurang jgk dgn sis. Cumanya sy xblh telan pil yg besar2 sbb sangkut kt tekak dan muntah. Bila sy try telan dgn air sunquick sejuk, bru tekak blh terima. Apa pn sis consult dgn doc ok? Sbb asid folik tu penting utk baby.

hehe xpela hb ok..gud job..kalau makan seimbang, badan sihat xde problem kot..cuba tanya doktor plak, kalau tanya nurse takut kena bebel ahahaha..tapi takut kalau x top up dgn vitamin nnt next pregnant badan dh lemah pulak..gudlak sis, banyakkan makan berkhasiat ye

Acid folic wajib sis. Kena paksa telan bagi mengelakkan kecacatan pada janin. Kesian ke baby nnt xpalah berkorban sis. Tp hb cantik tu kalau 13.5. Yg penting ambil acid folic. Atau pun sis boleh try makan makanan yg tinggi dgan acid folic. Boleh try google

zincofer tu ad jgk folic acid...Dr akn tukar ubat tu sbb ikut kndungan..baby smakin mmbesar, prlu kan byk zat lg...nt dh msuk 20w, akan dpt ubat calcium dn vit B complex...ap yg Dr bg, psti yg baik utk kita dn bayi..

acid folic penting sis. ubat kecik je. harap dpt bersabar la demi baby. penting utk pembentukan saraf. ada baby mslh tulang belakang spina bifida sbb ibu tak ckup folic acid. byk kne korbankan masa mengandung ni

Maaf tumpang tnya, sblum ni saya ad mkn acid folic sebelum pregnant, lpstu pregnant sebulan dua bru bkk bku nurse tukar zincofer... Ok je kn mkn acid folic tu

4y ago

zincofer ada kandungan folic acid sekali dlm tu 👌

same lah makan ubat tak lame tu muntah . dah berape hari tak makan vitamin ,sbb takot muntah. ni dah terbace ,cuba juga untuk makan