Apa lagi nak buat naikkan hb ?

Saya dah makan jambu batu tiap hari , mkn kerang , bayam apa smua yg bole naikkn hb . Tp makin drop . Tak pernah sentuh kafein , coklat apa smua . Sy 5 bulan dah . Nurse kk mrh mrh sbb hb drop . Bila cek doktor . Ckp pasal hb . Doktor ckp ok ok je slgi bby ok . Mkn ubat tak skip langsung . Entah tak tahu nk cuba apa lagi 😌😌

59 Balas

samalah, saya anak prtama oke je hb, skali anak kedua ni hb drop.. smpai 4 bulan msih rendah smpai tukar ubat maltofer.. saya try yg ni naik la 1 hahaha

cuba minum air safron.... amik safron dlm 2 3 helai masuk dlm air kosong.... sy dlu amal kan ni masa mengandung... Alhamdulillah hb x penah turun.....

sy juga minum susu Calla. sy minum sbb nak bg baby sihat sbnrnya even hb sy alhamdulillah baik ii saja dr awal kandungan hingga skunk masuk 3bulan

1y ago

sy pernah try calla milk tp hb tetap bawah 10 je .

Cuba try susu lazz beli dekat shopee.. susu Kambing .. sya try consume mkn tu alhamdulillah hb mencanak naik Dari 10.1 ke 12

Sy jaga hb,hb makin drop.. bila tak jaga,minum air caffein hb naik pulak haih mcam2 🤣 btw sy talasemia,paling tinggi hb 10.6..

1y ago

Sy baby dah 5 bulan ☺️ takpe sis,talasemia mmg susah nak naik.. Sis jaga je hb bg maintain dah ok dah 😉

Sy dlu HB mmg low 9.7 je ..sy mkn jambu batu seminggu jugk la x skip pastu checkup HB naik 11.2.. awk trai minum susu..

sy dulu pregnant amalkn mkn iberet dgn air oren sunquick..alhamdulillah hb naik..

1y ago

itulah .sy pun mkn waktu tidur . doc tak bising .nurse yg bising hahaha .

makan delima fresh tu. usah makan yg jus ke pati ke. taknak naik lgsg. makan yg betul2 tu, dari 9 ke 12.5.

Amik supplement nutrilite iron folic sis InsyaAllah boleh naikkan HB kalau nak sya ada jual 0179345754

Try minum lemon sis, waktu saya batuk2 haritu saya try minum honey lemon & bila checkup hb naik mencanak

1y ago

bole jgk ea . okay nt sy try .