Bengkak susu

Saya dah demam dua hari sebab bengkak susu. Dah makan panadol dan antibiotik 2 hari. Badan rasa lenguh sangat, tak larat jaga baby. Macam mana nak sembuh cepat ya?

6 Balas

1) tuam sejuk sampai kebas, kemudian tuam panas sambil tuam sambil buat urutan.. boleh cuba google cara nak buat urutan dkt payudara awak.. lepas tu xperlu pam, awak marmet.. boleh google juga cara nak marmet mcm mna.. sakit mmg sakit tapi awak kena tahan.. ulang sampai awak lega 2) kalau ada massager lactation boleh cuba urut pakai yg itu dkt kawasan bgkak susu 3) mandi dgn air suam / water heater. masa mandi tu awak massage breast awak yg bengkak tu. kalau syg susu yg keluar tu awak boleh tadah dgn milk collector. masa mandi tu boleh cuci nipple awak. guna cotton jenis bulat2 celup dlm air biasa dn cuci nipple awak, xperlu sabun. bengkak susu ni awak tak boleh biar berlarutan ya. boleh jadi peringkat yg lebih bahaya. kerap menyusu baby. cuba check lekapan baby dgn breast awak dh betul ke tak. kalau tak tahu boleh minta misi kk check kn semasa checkup baby. boleh marmet utk kurangkan bengkak susu awak.

sis try letak kobis kt buah dada sampai kobis tu layu, sebab sy pun pernah kena bengkak susu dam 3-4 hari. Macam2 sy buat tp tak surut last2 sy ikut cakap mak sy letak kobis alhamdulillah da tak bengkak susu.

boleh try marmet dlu sis bg klua susu, lps tu bole makan lecithin mmg utk bengkak susu sesuai 😊 ws je fira 01159659861

try marmet..yang mana ketul2 tu try urut guna sikat yg gigi jarang tu..buat pelan2

try rendam nipple guna epsom salt

Dh try tuam, marmet keluar susu?