Mintak pendapat mengenai pengasuh

Saya dah confirm dengan seorang pengasuh untuk jaga anak saya. Tapi bila bersemuks dengan die.. die bagitau akan bagi makan masa bayi berumur 5 bulan (sekarang bayi 2 bulan). Pengasuh tersebut bagitau, mmg la doktor ckp 6 bulan keatas baru boleh makan.. tapi doktor ke yg jaga? Alamak.. macam tak boleh berunding la pulak. Lepas tu dia bagitau, anak saya die akan bagi tidur meniarap.. untuk elak terkejut. Mohon pandangan dari mommies yang berpengalaman..

39 Balas

Takutnya... sy x sedap hati lansung kalau2 sy hantar kat org ngasuh mcm ni... sepatutnya ikut cara kita si ibu, bukan cara pengasuh tu.. kita ni hantar mgasuh sbb bekerja.. n duit yg kita bayar tu unt jaga bby kita cara kita... kalau dia suruh ikut cara dia mcm wrong ja.. paling x setuju bab makan 5 month dah nak ajar.. plus tidur menerap... mintak2 dijauhkan laa org pengasuh mcm ni...

Better cari pengasuh lain.. kalau boleh cari yang ada kawan2 atau jiran yang rekomen.. jangan hantar sembarangan.. kalau mula2 dah nak ikut cakap die je, takut nanti susah kemudian hari.. yg kesian, baby kte.. sb sy ada pengalaman hantar anak, dpt pengasuh dr facebook.. sgt mengecewakan.. now sy hantar dkt pengasuh yg direkomen oleh jiran.. alhamdulillah nampak ok..

eh, itu anak dia ke anak sis? alamak, awal² lagi dia tetapkan itu ini yg takmasuk akal. seram lah sis. Anak kot. Penat kita mgandung dan beranak, dia nak jaga ikut cara dia pulak. kalau bnde betol tkpe, ini dia membangkang apa yg doc kata. mcm dia lebih arif dari doc. seram. cr pgasuh lain la sis

As babysitter. Sy suggest cari pengasuh lain ye sis. Sbb sy tak bPe setuju bg makan bawah 6bulan. Hm. Sy anak ngasuh dh 9bulan..mmg mak ayah dia ajar minum ada ais.. makan mee nasi semua pon sy masih jaga² sbb sy takot if menyusu pon..sy akan bg dia abes susu dan dia lena sgt². Bru sy tdo.

It's ur baby and u have full rights to say a big NO to the baby sitter. If just infront you she mention these kind of things, after u leave ur baby sure you won't know what else the baby sitter will be doing . Pls stay away for the safety of ur baby

Lebih baik sis cari pengasuh lain. Jangan bagi anak kita pada orang macam tu. Lain macam je pengasuh perangai macam tu, rasa diri dia lagi hebat dari doktor. Kita yang bayar dia, pandai-pandai pulak dia yang nak atur semua.

Huhuhu sya pengasuh sllu dpt baby yg baru lepas pantang,,sblm sya jaga sya tanya parents dlu camna baby biasa tido sya tk brani tengkurap kn baby anak sndri pon tk bagi tido camtu klu tkot tkejut bagi bedung lah

Kalau nak elak terkejut bedungkan bayi. Tp bayi sy 3 bulan ++ dah taknak bedung. Sbb dia pun da tak terkejut. Moro reflex tu akan hilang jugak sendiri nanti. Tido meniarap meningkatkan risiko sids.

pelik je pengasuh tu..jgn risiko kan nyawa baby sis ye..lebih baik cari pengasuh yg bijak skit yg btol2 taw mnjga baby. nnt jd apa2 kemudian ari kita yg menyesal..ckp dkt dia..xpela x jadi.. cancel je..😓

tak bgus baby tdur meniarap nti ssh brnafas klau mengiring ye la mkn pun npe awal sngt nk bgi bknnya baby kebulur nak mkn sngt smpai umo 5bln dah bgi mkn seram la pengasuh ni