Bila masa yang sesuai perlu pegi check di klinik?

Saya dah check melalui UPT die rumah dan resultnya double line. Saya guna apps, kandungan saya dah masuk 4 minggu. Jadi, adakah saya perlu pergi ke klinik untuk scan atau tunggu minggu ke 5 baru ke klinik?

Bila masa yang sesuai perlu pegi check di klinik?
15 Balas

biase nye 4 weeks mmg x nmpk pape , nmpk kantong je .. tapi kalau awak nk cek kandungan dalam rahim ke atau kandungan luar rahim .. bole je .. if awak nk tgok dah ade .. mungkin 8W dah bole nmpk jntung dah .. scan swasta .. untuk kk pulak , biasenye 10-12W baru dpt bukak buku pink , melainkan awak ad apa ap problem , KK akan bukak awal .. sbb mcm kk saya 10w diorg x bukak .. dah 12w baru bole .. sbb baby pon dah besar sikit nk tgok

Sama dgn sy, msa cek upt +ve hari tu terus install apps ni, tgk brpa week, masa tu 4w6d. Pi klinik swasta, staf ckp awal lg nk jumpa doc. Tunggu dlm bln depan (means bln 6 nnti),masa tu dlm 7/8w..misi/staf tu pn kira 4w6d sbb ikut kiraan kalendar. Sejak tu, rsau jgk apa2 jd. Xsabar nk tggu mggu dpn pi cek lg.. Hrp2 okey semua

Nurse tmpt sy bg appointment mse kndungan sy 11mggu. Mse ni nak scan pn dh nmpk. Sbb nak bukak buku tu lama sgt, mcm2. Sy bkk d klinik desa, jdi wassup je dgn nurse kt kd sbb dh kenal, dia bg tarikh temujanji. Kalo kt tmpt lain, xtau la mcm mna, sbb xde pglaman lgi.

Saya bru dpt tau prgnant. Tak tau usia kandungan berapa sbb tak igt tarikh period,.. lgpon period xmnentu.rasa mcm bru 3mggu cmtu.sbb tgk kt result beta HCG. Tp KK dah bg appointment bukak buku..

4w da blh scan kat klinik swasta dlu, tgk da nmpk kantung bby, kdg2 ada yg nmpk ada yg x nmpk tp x salah cuba, kalau x nmpk lg nt 6w blh ulang scan balik, saya 4w da nmpk kantung

Pg ke klinik utk scan.. 2line pekat toh.. Pasto tros bukak buku pink.. jngn tanguh baby perlu details check up & vitamin.. tok mommy Pon kne ade protection dn sebagainye ..

Better sis tgu 10 atau 11 week untk scan...sbb klau scan time 5 week baby msih xnmpk, yg nmpk cuma kantung (rumh) dy jek...tpi klau nk gi scan jgak bole jek...

4y ago

Salah tu, sebulan dah kena scan takut risk luar rahim. Bahaya utk nyawa.

Selalu buka buku jgn lebih 12w...4 mggu masih awal lg...8 mggu ke atas ok sis...sy nurse bg tarikh bkk buku 1 jun ni...masa tu 11 mggu...

Sy pergi cek klinik masa 5 mgu pon..nurse kata awal lg.. Xtau la patut pegi cek masa mggu ke bape 😂😂😂

Sama la kita ... klu ikut kiraan sy punya 6weeks .. esok appointment doc untuk first scan ..