hai, sy newbie dalam apps ni. sy baru 11weeks 6 days. nak tanya pendapat boleh ke sy makan masak lemak cili api?

pedas sikit je. dan lepas tu sy makan buah, n air sejuk 5 gelas.

10 Balas

Tak pasti sis. Saya sejak pregnant dah tak boleh makan pedas walaupun kuah bercili tu tak rasa pedas sbb perut tetap akan rasa panas. Kesian baby saya panas. Take time utk reda drp panas. Takut juga baby tak tahan panas boleh gugur jika kehamilan baru/tak kuat. Saya minat mkn pedas tapi saya terlalu simpati kesiankan anak saya. Kalau saya di tmpt anak pun saya tak selesa rasa panas. Saya yg makan pun dah tak selesa sangat perut panas apatah lagi anak saya di dalam rahim dekat dgn perut & usus. Kena bygkn kita di tmpt dia. T-T

sy sejak preggy slalu mkn masak lemak cili api tp xda la pedas sgt.. sb tu je berselera kalau x pedas xslera mkn.. apa pun sis mkn berpada je semua mknan.. rasa perut x slesa stop la.. nnti effect bby.

Sy banyak kali mkn lauk tu. ok ja tak ada masalah. Baby dlm perut aktif je hee. Sy mmg suka makan pedas tp sejak preg ni takdela main bedal. Tahap pedas tu kawal jg

3y ago

sama.. sejak preggy suka sgt mkn masak lemak pedas2 sikit.. kalau mkn pedas mkn slera sikit..

Org negeri sembilan elok je makan masak lemak cili api. Rugi lah, sedap tu. Tapi jgan buat pedas sgat lah 🤣🤣

ikut org jgk kot, sy anak first dlu 2 bulan belasah ramen korea tu .. yg second ni fragile skit pulak

Saya ngadung mmg suke makan pedas hari2 , hihihi , saya ikot tekak je apa nk mkn saya mkn je 😂

Sy suka pedas tak suka manis pula bila mengandung tapi jgn pedas sngt takut berak2

boleh je makan. Takde masalah. 😊

boleh ja sis x de mslah

3y ago

okey terima kasih ya🤗😘

bole je