Belum rezeki anak

Saya dah berkahwin 5 tahun. Mula2 family planning untuk make sure stabil dulu economy rumahtangga and career. Some ppl cakap kenapa nk lengah2 kan. Tapi setiap orang ada priority sendiri. Takkan nak buat anak lepastu tak mampu untuk support anak because of course we want to give the best untuk baby nnti. Cost to have a baby is not cheap nowdays. So we do family planning. Planning tahun 2021 atau tahun 2022 baru nak commit to have a baby. So, awal 2021 abang ipar kawin and the wife pregnant beberapa bulan lepas tu. Anak pun dah nak masuk 2 tahun sekarang. Throughout that 2 years, setiap kali raya/ family gathering/ balik rumah mertua, mesti akan ada family member yg bisik2 cakap dah kawin 5 tahun blm ada anak. Belum rezeki lagi. Tapi MIL dah start bisik2 cakap cepat2 la ada anak jangan simpan telur tu lama2. Ya Allah. Sakitnya hati. Dahla kitorang tengah usaha time tu. At that time rasa dah nak give up sebab sepanjang tahun 2021 macam2 cara dah buat so dlm hati memang tak terlintas yang i ni pregnant. On 2022, it was miracle. Alhamdulillah sebab i irregular period, so tak pelik kalau period tak on time. But suddenly rasa pelik sebab sore breasts, makan tak selera. At the same time, time tu kena covid pulak. So i saje je test UPT, alhamdulillah +ve. Terus pergi clinic lepas a week sembuh dari covid. Dr scan and bagitau dah 6weeks. It was miracle and that time my husband nangis depan dr. We both cried 😭 unexpected baby. Sangat2 excited! Week 8, balik raya haji tahun 2022 tiba2 bleeding. Terus balik kl, pergi check kat klinik. Banyak klinik tak bukak time tu. Almost 5 klinik pergi untuk check. Klinik yang ke-5, dr cakap threatened miscarriage. Possibility sebab masa awal2 pregnancy tu i kena covid so virus dah alter dna kandungan. Seminggu lepas tu, bleeding cramping teruk sangat2 keluar ketul2. I pengsan dlm shower kat rumah. Mmg miscarriage on july 2022. Allahuakhbar sedih berbulan2. Once again we both cried. I cuti 2 bulan untuk tenangkan diri. MIL pulak insist nak jumpa nak ajak berkumpul but i was so depressed and i need space. Mcm2 alasan bagi. Husband i pun stress. He dont want to see his family too. Sebab they are not helping, kalau jumpa diorang mesti diorang akana cakap takpe takde rezeki. Dulu pun mak macamtu jugak, mak doakan setiap hari untuk cepat dapat anak balik. Tula mula2 kawin kenapa plan nak buat anak. Sekarang susah nak lekat. OMG. SAKITNYA HATIIIIIIIIII. So we tried to avoid meeting them, avoid family gathering sampai diorang terasa yang kitorang ni busy sangat ke kerja sampai tak boleh spend time. My mental health is important too. I was diagnosed with depression and bipolar since 2015, my husband je yang tau. So bila orang2 ni constantly cakap2 pasal baby, cakap kena pergi berurut. Peranakan mesti dah jatuh sbb gugur. Nnti lepas urut peranakan mesti boleh mengandung. I rasa semua tu bullshit. Lepastu cakap, abang ipar dah ada anak, hang bila nak ada anak??? I was at my lowest point until to the point. Rasa down sangat nak terjun dari bangunan. I attempted suicide many times. Seminggu tak lalu makan, lose weight 14kg dlm masa 3bulan. Im going crazy. suami je yang sabar dan always at my side to support me mentally. Sangat2 bersyukur ada suami yang supportive. Akhir bulan 3 2023, period dah lambat 2bulan. Terasa sore breast and mual. I check UPT and Alhamdulillah +ve air mata mengalir bertalu talu. Unexpected baby sebab we both gave up on making baby sebab my husband cakap nak focus on my mental health. Sekarang nak masuk 8weeks. Lagi 2 minggu jumpa dr untuk scan and buka buku pink. But sampai sekarang we keep it as secret tak bagitau anyone about our pregnancy. Mungkin bila dah 4months baru bagitau or maybe i just let ppl nampak sendiri my baby bump. Bila orang tanya baru cakap yes pregnant. Im hoping for a healthy pregnancy, healthy baby, handsome/ pretty baby coming out on december 2023. InsyaAllah. Just sharing my experience je dengan you all semua. My ups and downs. If you dont have anything positive to say, pls dont comment dekat my post. Dont be toxic ya. I doakan all mommies yang face same issue/ apa2 issue/ still TTC i wish you all the best we can do it! 💪🏻

17 Balas

syukur Alhamdulillah 🥰 tahniah sis...take care 😊 buat masa sekarang sis dgn suami jangan bagi thu sape2 lagi yg sis pregnant sampai lah kandungan dah masok 4bulan atau 5bulan..dan elakkan dari orang2 toksik semua.. saya sblm nie pon ttc 6 tahun dan alhamdulillah nak genap tahun ke 7 Allah kurniakan rezeki pregnant 🥰dulu macam2 orng cakap dkt saya dan sampai saya stress dan banyak menangis bila ingatkan balik...tapi lama kelamaan saya pikir positif dan jauhkan diri dari orang2 toksik semua... kita kena percaya dan tanam dalam fikiran kita selagi ada rahim insyaallah kita akan pregnant..cuma lambat atau cepat je dan kita kena kuat💪💪lain orang lain ujian dia..ada orang ramai anak tapi dia ada ujian dia jugak dan yang kaya mungkin ujian dia entah dgn family atau macam2 ....kita ujian dgn zuriat tapi Allah gantikan pulak dengan rezeki duit yang tak putus2 tak kiralah sikit atau banyak dan rezeki temukan kita dgn suami yang baik dan selalu beri sokongan dan semangat dekat kita🥰dan sekarang alhamdulillah allah dah makbulkan kita dengan rezeki satu lagi... rezeki zuriat😊

Kami pon macam ni , mula mula kahwin mmg x rase lagi nk ank sbb nk enjoy dlu , lepastu dlm pada xnk tibe 2 lekat , tp x de rezeki miss miscarge at 9weeks , lepas tu ssh sgt nk lekat ,, saudara mara mmg kurang rapat , yg belah husband pon x de la byk ty sgt . Tp kawan kwan , smua yg dh ad ank , mcm duk brgurau mcm org tua . Nk tolong ajr cara bt seks la , mcm mcm la , kdg ad jgk ayh tiri n mak ckp bnd 2 yg x sdp di dengar .. tahun ni rezeki sblom puasa & sptutny bulan puasa tu dtg bulan tp satu hari pon x tggl puase thun ni sbb x priod , then trgerak hati nk test , bila test satu gelap stu pudar , ad p klinik raya ke dua tp scan belom nmpk lagi , smoga ad rezeki nnt . Jumaat ni nk p scan , 6weeks lebih , harap 2 nmpk la .

Saya pun mcm sis juga lepas kawin mmg planning. Husband kata xnak anak dlu sbab nak stablekan economy dlu. Lepas 2 tahun kawin baru la plan nak anak (masatu i also sdah resign dari keje nurse ) sbab husband yg suruh dia kata dia blh support sbab dia ada business, saya keje dngan husband je la uruskan financial dia smua and i also dpt gaji from husband. Alhamdulillah 2nd month trying trus lekat tp takda rezeki 9w gugur. Pastu we try gapkan 6 month (rehat for 6 month biar btul2 sihat). Thn awal bulan 2 taun ni try balik Alhamdulillah first try berjaya. Skrng dah 12w dah kandungan baby also sihat active. 🥰 Due awal november. Smoga baby kite sihat dan kuat smpai melahirkan ye aminn🥰

Tahniahh puan, kisah hampir sama, setahun lebih bkahwin kami mrancang dulu sbb anak tu amanahh. Alhamdulillah tahun ni positif, due november. Saya pun tk suka juga org judge kenapa mrancang. For me yg ada medical background ni, sgtlahh annoyed bila org tanya & cakap tolak rzeki bila mrancang. Allah jualah yg tahu knapa & beri pada waktu dah sedia.. jaga kandungan yaa

Tahniah puan !!! Moga Allah berikan kekuatan dan kesihatan yang baik buat puan dan baby. Moga Allag jaga puan dan keluarga kecil ini dari org2 yg ada niat buruk. Moga Allah jagakan kandungan puan hingga selamat dilahirkan. Tunggu lepas 6 bulan utk bagitahu pun takpe puan. Lambat sikit bagitahu pun takde.

Percayalah dgn aturan Allah bila dh ada ank akn ada rezeki dtg, jgn kta xnk dlu sbb kewangan xstabil, bila Allah berkehendak bila msa kta ready xready, InsyaAllah akn ada rezeki utk kewangan tu. Btw Alhamdulilah n tahniah sis. kta sma due bln 12 tp beza nya sy ivf n pernah ectopic pregnancy 2x.

yakinla allah maha kuasa..sy xdk plan ank ke 3 ni rzeki Dr Allah wlu kmi xsesenang mna.kwin setahun dpt bby girl selg 4taun da bby boy skrg 13w bakal lahir Oct..bila Kita menidak kn rzeki cmna nk jga bby n Dr segi duit.. insha'Allah Allah Ada sll brdoa

Syukur alhamdulillah sis kuat dn sabar, Allah nk bg rezeki mcm2 cara…smoga sntiasa sihat ✨

Alhamdulillah tahniah new parents! Tak skrg ni i yang nangis nape eh 😅😅

Ya Allah baca kisah sis ni, nape i plak yang berlinang air mata huhuhuhu.