Apa tips nak cepatkan contraction untuk elakkan overdue?

Saya dah 39 minggu. Tak ada tanda bersalin langsung. Masih aktif berjalan dan naik turun tangga. Kalau diizinkan, saya nak beranak normal. Risau bila overdue baby besar, kena czer. Ibu-ibu yang dah berpengalaman, apa tips? 😚 Btw, ini first child saya. Tak ada pengalaman.

14 Balas

Maaf ya tp tips paling mujarab sy buat baru2 ni esok dah kena serah diri sy bersama suami.. semua atas izin Allah mmg mudah contraction cepat.. sy smpi hosp bukaan dah 6 cm terus tolak LR pastu alhamdulillah 2 jam dlm LR sy selamat melahirkan bby girl 3.9 kg semua atas izin Allah.. 🥹🤲🤭

12mo ago

Tak selalu pun.. cuma nya esok nk serah diri sy brsama dgn suami.. ade baca salah satu tips untuk contraction.. n mudah utk bersalin.. moga semua ibu2 dpermudahkn kan urusan dan selamt kedua2 nya Aamiin🤲

sy esok cukup 40w..tp doc bagi surat tambah lagi seminggu untuk serah diri huhu.. setakat ni langsung xde turun tanda..contraction datang pon gurau2 je .. segala tips dh try tapi tulah hahaaa..sy doakan para ibu2 yg lain selamat semuanya..

saya deliver 37w4d normal...mungkin sebab pagi sehari sebelum tu sakan duk pegi swimming..masa swimming tu buat excercise untuk flexi kan pelvic..boleh utube je cara²..alhamdulillah baby sihat 3.15kg

12mo ago

Alhamdulillah awak dah selamat bersalin. Doakan saya ye. Dah nak dekat ni, ibu mertua suruh rehat je. Buat exercise kat rumah je.

saya pun dah cukup 39 minggu hari ni, contraction tu dah ada kerap sakit pinggang,bawah bahagian perut tu.tapi baby still tak mau keluar lagi risau jugak..kena pulak anak first takde pengalaman.🥹🥲🥲🥲

12mo ago

Samalah awak, saya ni pun tengah pregnant anak pertama. Dah 39 minggu 2 hari, kaki pun dah bengkak tapi tak ada tanda nak bersalin macam keluar darah, air ketuban atau contraction. Semoga kita dipermudahkan bersalin ✨💕

jngn risau selagi boleh normal doc akan usahakan utk bgi normal.. tak boleh saja² nk czer.. sy dlu anak 1st 41w1d bru keluar.. skrg ni anak 2nd dh 39w pun x keluar² lagi.. redha je laa🤭🤭

12mo ago

normal tapi kena induce pil 3x🤭

saya sekarang 40w1d, mcm2 dah buat senaman, jalan smua, sekarang baru ada contraction 10-15 minit skali, semoga kita semua dapat bersalin sebelum tarikh serah diri 😊

2mo ago

Alhamdulillah. Sis ada buat aktiviti apa2, bgi tips sis. Hehe

Saya banyak jalan, pagi briskwalk malam pun pusing taman tu pun kalau ada masa & rajin. Tapi nak dekat baby keluar mmg banyak pusing taman. Baby keluar awal 37w, sihat. Alhamdulillah.

12mo ago

Hari2 biasa buat kerja rumah mcm biasa, banyak gerak jugak dah tu. Lepastu seminggu ada 2-4 kali mcmtu jalan banyak samada kat taman/mall. Selalu juga duduk rapatkan dua tapak kaki, senaman kupu2 & pusing2, kkdg main gymball. Alhamdulillah terima kasih siss. Moga dipermudahkan! Banyakkan selawat nabi Yunus & pujuk baby kluar jugak huhu

overdue tak semestinya czer, tgk pd progress bukaan juga dan kedudukan bby. klu xde mslh dktr akn proceed normal with induce saja.

12mo ago

Baik baik, terima kasih atas penjelasan yang diberi. Doakan saya beranak normal

Sy doakn moga semua urusan ibu2 yg tunggu masa untuk melahirkan ank dpemudahkab dan selamat ibu dan bayi Allumma Aamiin🤲

12mo ago

Amin 🤲🏻

sy esok dah 40w..kena serah dri dah..doakan semoga semuanya di permudahkan buat sy dan ibu2 yg lain.

12mo ago

Awak dah selamat bersalin ke tu? Excited nya 🥹♥️