HB TAK NAIK,Cadangkan supliment

Saya dah 33 minggu , tapi hb masih 10 takut boleh share tak mumy2 , sbb anak first n baby kecik ☺️😓

19 Balas

sy start prgnt hb 9.0...Dr trus bg iberet 2 kali sehari..1 pagi 1 malam..yg pg sy mkn 2 jam after breakfast..yg malam, 2 jam lepas dinner..selain tu sy amalkn minum jus delima amway..tu je..skarng alhamdulillah dah naik 11.7..klu ikutkn xdala tinggi sgt..tp utk org yg mmg hb low dr sblm prgnant mcm sy tu dah kira pencapaian dah bila dpt cecah 11 tu😅

saya mommy GDM, sblm masuk trimester kedua ni saya risaw nk amik susu sbb gdm dgn susu manis. tp bila checkup hb saya makin trun ke 11 lbih plak. saya risaw timbul masalah disitu, jadi saya beli susu frigomum saya minum setiap pagi. Alhamdulillah hb naik balik ke 12 ke atas.

Try tukar tablet yg kita ambik dari klinik.. ada byk blh cuba.. iberet, sangobion, maltofer, obimin. Consume dgn air oren sunquick tanpa gula. Bykkan mknn dan minuman yg blh naikkan hb contoh mkn sayur bayam, jambu batu, kurma, madu, air jus pati delima . Elakkan cafein / kopi.

try tukar ubat, makan maltofer. hb saya 13.2 doktor suruh stop maltofer, gnti obimin sbb xnak hb makin naik. hari2 makan hati/jambu/daging/sayur hijau, salah 1. makan bnyak2 sikit bg berat baby naik. at least masa 37w nnt berat baby kene 2.5kg pon ok.

Sis cuba mkn kerang 2 hari sblum checkup…ataupun 5 hari sbelum checkup…sy mkn haritu naik…sis cuba kot ii naik…sy pun selalu hb 10…lepas mkn kerang naik 11…yg sy mkn 5 hari sblum checkup tu naik 12…terkejut jgk 😅😅

Boleh cuba iberet sis. Saya pun dlu dh try mcm mcm hb tak naik smpai la saya try iberet. Dari 10.8 je terus naik sampai 11.8. Saya minum jus delima sekali. InsyaAllah semoga dipermudahkan urusan awak

minum air suam byk sis. sma kurangkn mkn mknan mnis. lbihkn mkn buah dan syur. sjak trimester prtma hb sy 12 ke ats. baru2 ni pigi klinik hb sy 15.2♥️ nurse pun puji sbb hb maintain

Sy mkn iberet x pernah miss. Mkn kapsul calcium sbb sy mual susu. Hari2 mkn jambu batu. Klau ada chan sy mkn kerang byk2. Alhamdulillah last check up 12.9. Semoga dpt mmbantu.

Waktu pregnant hari tu sy pun hb 10.. terus tukar makan iberet (malam) .. n susu enfamama A+ (minum 2 kali sehari , pagi n malam) .. hb naik sampai 13..

2y ago

macam mana nak consume kalau malam? hehehe🤭

cuba mkan kerang, hati ayam,sayur bayam n lain² yg blh tmbah darah