zincofer dan folic acid

Saya dah 16weeks pregnat nak tanya kalau klinik bagi ubat jenis zincofer, dan ubat tu saya xboleh nak telan sgt...sblum ni saya ada beli ubat folic acid d farmasi..jadi kalau saya selang seli makan ubat tu contohnya zincofer saya mkn hari ni esok saya makan folic acid pula shj boleh?

1 Balas

saya masa first trimester pun tak ngam nak makan ubat zincofer, jadi mabuk. Kena cakap dgn klinik ubat tu tak sesuai dgn badan. Ikut Hb level you kalau cukup, takde masalah rasanya utk selang seli makan ubat. For me Hb sgt low dlm 9, skrg dah tukar ke ubat Obimin Plus dan Obical utk pagi (ubat ni ada iron, folic acid, fish oil, calcium). Malam pula ubat Iberet Folic 500 (ada iron/ferrous sulfate, vit C, B complex and folic). Apa2 pun discuss dulu dgn klinik.