Mabuk hamil tak hilang lagi

Saya dah 12 minggu pregnant. Tp mabok masih ada. Tiap2 pagi saya akan muntah angin. Mcm mn nak kurangkan mabuk ye. Nak mkn tak selera sgt. Pernah try jus mamariam tp still x ok. Agak2 mabok ni hilang minggu berapa ye. Sorry saya 1st time pregnant.

23 Balas

kalau sy mmg smpai dh msuk 7 pn msih ad . cume dh kadang2 drpd dlu tiap hari ... tk boleh buat ap, just kne make sure muntah angin smpai habis/puas , then cepat2 mkn. lps tu kne kerap mkn. mkn pn kne cri bnde yg buat kte kenyang lama. biasa protein klu rse lmbt mkn, kne try gsok gigi muntahkn angin blik. pd sy muntah angin kdg kesian smpai trkincit tpi lebih baik mcm ni dri muntah makanan.. sakit kerongkong, trus tk lalu nk menelan mknan. & boleh try mnum ubat ala2 gaviscon yg special ad skali utk stomach wind & heart burn.

biasalah tu saya pon skrg nk msok 14 minggu masih ada loya muntah cuma kurang skit. Inshaallah semoga Allah permudahkan urusan kita. lagi satu dr cakap jgn lewatkan makan klau perut kosong mmg dy akan tolak angin nak muntah. sy makan selera cuma suka melewatkan makan sejak dr ckp tu dh kurang skit rasa sakit. cuma itulah mngandung ni bnyk dugaan skit sis. sya first mom ..

Hi sis! Sy pon dari 6 weeks sampai 14 weeks masih alahan and muntah2, alhamdulillah skg dah nak masuk 16 weeks slowly alahan hilang and sy kena jaga timing makan supaya tak masuk angin. Once timing makan lari, and perut dah masuk angin mmg esok tu confirm jd muntah2 semulaa. Apa2 pon stay strong, things will get better in shaa Allah

Sama la sy pon muntah angin je xde muntah, tapi lagi sakit muntah angin sebab dy tarik dalam2. Sy try pati delima Gulsan tu rasa kurang sikit muntah angin tu x kira siang malam. Jgn bagi perut kosong kalau tak lagi menjadi jadi muntah angin sis. Kalau xde selera pon kne isi perut setiap 4 jam sekali sy buat. InsyaAllah.

sy anak 1st tkde mabuk,anak 2nd ni dari 1st trimester smpai 20weeks masih xboleh bau tumis2,bwg semua..mmg alahan teruk kali ni,masuk 23weeks sy dah boleh sikit2 bau bawang,baru boleh masak,dan selera makan mbuak2..kalau tidak sampai sudah berat taknaik..sy ikut je flow tu..mmg letih jgk lah..

Bergantung pada org jugak sis, setiap org tak sama. Saya dah 17w pun masih muntah lagi cuma tak kerap mcm dulu. Cuma kena jaga mindset je, kita makan utk bagi baby kita sihat. Jaga diri sis, semoga sihat selalu!

saya mabuk alahan muntah sampai 5 bulan lebih xmakan sgt. Start boleh makan nasi masa 6 bulan lebih. Ada org mcm akk sy, sampai bersalin masih mabuk n muntah

Bergantung dengan pembawakan baby. Anak sulung saya morning sickness sampai minggu 14.Anak no 2 sampai 7bulan masih muntah harihari. Anak no 3 sampai 5bulan.

Saya yg 23 mggu pun mabuk lagi awak😭 geram tgk makanan. Masuk dapur mesti muntah. Semua kena hidang. Makan kedai tomyam paling tak tahan bau masakan.

Depends sis. Sy 38 weeks pun still on off lgi 😂. Trimester 2 org ckp honeymoon boleh mkn tnp alahan tp sy still mornng sickness even selera mkn