Dah 10hari lewat period

Saya dah 10 hari lewat period tapi check upt still negative . Adakah saya pregnant? perlu ke tunggu lagi seminggu untuk check upt atau terus ke klinik untuk pemeriksaan lanjut ? First time jadi macam ni . #ingintahu #pleasehelp

16 Balas

Saya pernah alami seperti ini padahal haid saya normal. Izinkan saya kongsikan sikit pengalaman saya. Tapi pengalaman, badan & hormon setiap orang berbeza. Saya hanya ingin berkongsi sahaja. Sebab saya pernah mengalami kerunsingan & kesedihan sebab upt negatif walhal tak datang haid. Huhu Okay, ceritanya, saya kena macam ni lepas bulan kelima berkahwin. Dan saya terus tak datang haid bulan keenam & ketujuh. 3 bulan tak datang haid & upt negatif. Wallahu'alam tak tahu kenapa. Bila pergi juma doktor, doktor scan rahim apa semua elok je. Takde cyst, takde fibroid. Takde apa apa yang mencurigakan. Bulan kelapan baru saya datang haid semula & normal. Bulan kesembilan & kesepuluh pun normal. Bulan kesebelas tak datang haid & cek upt positif alhamdulillah. Wallahu'alam 3 bulan tu tak datang haid kenapa. Mungkin hormon selepas kahwin ke apa. Tak tahu la tu. Mula risau & sedih sangat sebab upt negatif. Tapi lepas saya dapat sokongan dari suami, saya jadi positif & hanya fikir yang baik baik saja. Macam saya cakap tadi la, mungkin sebab hormon ke apa. Sebab kita dah ikhtiar bahagian kita, scan pa semua tapi semuanya okay saja. Huhu Tu je la saya nak kongsi. Sekali lagi, pengalaman, badan & hormon setiap orang berbeza. Jadi, ikhtiar mana yang patut untuk diri kita. Kalau boleh, jumpa doktor terus kalau curiga. Sebab kita takde alat & ilmu macam doktor. Kena pergi jumpa doktor untuk pastikan kesihatan & kecurigaan kita tu. In shaa Allah kalau ada rezeki, Allah akan permudahkan jalan awak in shaa Allah. 😇💕

1y ago

Yes sy setuju dgn apa yg puan ni kata sbb pengalaman kami hampir sama. Tp sy ni mmg period tak teratur, so lewat bbrpa minggu tu x menghairankan la. tp bila dah start lewat 2/3bln fkiran mulai rungsing sbb bila cek upt neg. Jumpa dr, dr kata lewat sebulan-3bln tu masih normal dia jadi x normal bila kita dah lewat smpi setahun xdtg bulan. Sy pn bingung laa, smpi dlm hati kata eh ternyata masih normal ye lewat smpi 3bln ni. Hanya mampu sabar, sbb bila sy minta scan cek keadaan rahim semua ok, sihat, xde masalah xde cyst, fibroid semua. So sptutnya xde maslah nak ttc. Bila mna sy dan husband xfkir psl nak ttc dan just enjoy je proses ni, masa tulaa kami dikaruniakn dgn rezeki ni, skg kandungan dah masuk 7bln. Syukur berkat kesabaran ttc 3th. Ni pnglaman sy, apa2 pn mcm puan ni ckp lain org lain pnglamannya. semoga dipermudahkan semuanya bagi yg sdg ttc.

biasa dh kena priod lwat n upt negatif.jiwa kena kental..sy pernah di uji situasi ini.. awal2 kwin dlm 10bln pertama, sy xpnh guna upt sbb priod okay.Tp apa sy buat, sy menangis sbb sedih xpnh guna upt...kmudian bln ke 11 bru delay priod check upt, -ve..bln ke 12 delay jg n alhamdulillah +ve..tp rzki anak xlama dlm rahim... 2 thn rahim kosong tdak berpenghuni malaikat kecil...tp ujian sy, haid pula terganggu. Sblm ni sy nangis sbb priod dtg.time ni pula Allah uji haid xdtg dan upt -ve..Didikan Allah utk sy utk sy psl haid ini benar2 buka mata...haid ni drh kotor...if xde rzki hamil..lebih bgus ianya keluar.berbanding xpreg dan xkeluar haid. kemudian sy decide utk check fertility dan ternyata masalah dr sy juga... so trust the process..kalau rasa perlu check ksuburan, sila la berbuat demikian.ht akan jd lg tenang bila dh tau punca dan igt..setiap masalah pasti ada jalan penyelesaian..yakin,kita ada ALLAH yg maha besar

Saya pernah alami nya juga masa first kawinn. Tapi normal yee. Sbb hormon selepas kawin dan seblom kawin tak sama. Mcm sy ttc almost 4 tahun. Pernah sekali sy tak period sy ingat sy preg. Check upt -ve. Setiap hari sy check upt tapi keputusan stil -ve. Dekat situ kita akan rasa down bila kputusan -ve. Tapi pada sy dah macam tu. Senang je jangan pikir pape pon kne cool jangan stress. Insyallah ada rezeki. Bila saya tak stress alhamdulilahhh ada rezeki untuk sya. Setelah 4 tahun ttc. Sy ikhtiar mcm mcm untuk preg. Tahun ni ada malaikatt kecil dlm rahim sya. Setiap orang hormon ta sama. Cuma 1 jee sy pesan. Jangan stress jangan pikir pon pasal org ckap kita tak preg ke. Bila nak ada baby apa semua. Insyallah satu hari awa kan jadi ibu jugaa 😇😇. Doa yg baik baik

Puan boleh ja pegi klinik swasta kalau rasa ragu2 & risau. Jgn smpai pkra tu mmbawa tknn pd diri. Kat swasta rwtnnya lebih detail. Bagitau ja yg Puan dah lewat periode 10 hari. Klau tak pregnnt, Puan mnta lh check & scan keadaan rahim. Nk tgk rahim sihat ke tdk . Klau p hospitl krjaan, bukan x boleh. Tapi hsptl krjaan ni byk lg kene fokus dgn psakit2 yg sgt mmrlukan.

saya pun baru2 kahwin pun macam tu juga lewat 10 hari. tapi lepas 10 hari period. sebelum kahwin saya memang tak pernah miss date tu. Dan memang regular period. cek upt memang negative juga. Dan alhamdulillah disember 2022 pregnant dapat tahu 5 hari sebelum miss date period lagi. in shaa allah semoga dlancarkan dan dpermudahkan segalanya.

Tgu 2minggu bru check upt. Takyah rushing g klinik. If dah double line pun, tunggu bby dah 9w baru g klinik , confirm. G awal2 tak npk pun. Pastu nt risau bila doc ckp taknpk kantung n bby. Takyah bzir duit ok. Smoga dipermudahkan

hii semua nk tnya ad tak yang berpengalaman,lewat period 3/4 hari camtu and cek upt trus naik line 2 terang xda kabur2,sebnrnya ni kali ke4 sy hamil lagi cuma bezanya seblm ni cek upt semua kabur2 itu pon lewat seminggu

Sy period delay 5 hari, sy xcheck upt.. Msuk 2 minggu delay bru check upt.. Alhamdulillah +ve dan skrg dah msuk 27 weeks, msa g scan dkt swasta 6mggu doc ckp kantung kosong, g booking kk 10mggu alhamdulillah nmpk

sy dlu masa check UPT lewat 5 hari period tpi result negatif... lpas tu lewat 18 hari bru rajin balik check sebb period xdtg2, alhamdulillah result positif... in shaa Allah awak ada rezeki tu...

Sy 5hari lewat period, check terus naik double line terang. Kalau dh lewat better check, kalau preggy at least kita boleh berjaga² byk rehat jgn terlalu aktif sangat awal² ni.