Apakah saya perlu buat kalau didapati hamil (test sblm tarikh period)?

Saya buat pregnancy test hari ni dan didapati pregnant 1-2weeks. Tapi saya check sebelum lima hari tarikh period. Apa yang saya kena buat sekarang. Boleh jumpa doctor terus ke atau kena tunggu tarikh period saya dan test sekali lagi dan buat appointment dgn Dr? Please guide me #firstmom #firstpreganancy

Apakah saya perlu buat kalau didapati hamil (test sblm tarikh period)?
11 Balas

Tunggu sampai lewat period 2w pon okay awak. Sebab kalau awak regular period maybe baru 2-3w tu. Kalau awak gi scan pon tk nampak apa . Biasa pengalaman dr ckp rahim menebal. Nanti awak stress . Baik tunggu lewat period 2w so mungkin dh usia kandungan 6w gitu. InsyaAllag dh nampk kantung . Apa pon first step terus jaga diri elok2. Makan benda baik baik. Elak yg mcm pedas2 ke gas gas ni musim raya kurang. Astuu lebihkan buah buahn mcm oren ke bagus untuk tumbusaran janin. Btw tahniah love 🩷

Sekarang apa yang perlu buat ialah kena tahu berapa minggu kandungan tu. Amek tarikh hari pertama period sebelum ni. Contoh bulan lepas period 12/3 - 19/3, so amek tarikh 12/3 tu, kira sehingga tarikh harini. So dah boleh tahu berapa minggu kandungan tu. Tggu sampai 6-8w boleh p scan utk tgk kantung&janin&heartbeat.

6mo ago

Faham... Thank you

sy last year last period 14/8/23..sy tgu next period bulan 9..12/9/23 sy punya period..tp gerak hati suh sy check upt..11/9/23 sehari sblum period sy check upt naik double line terang..6w sy scan swasta..then 8w sy buka buku pink..skrg 34w++

6mo ago

boleh if dah ad pic scan dri swasta..tp depend pada kkia sis

Boleh ke klinik biasa dulu utk scan n consult doc. Tapi kalau nk buka buku pink awal2 xperlu lagi.. buku pink seelokny buat dlm tempoh 9-12 minggu.. jangan awal sgt atau terlewat dr 12 mggu. Tadah la telinga kena bebel. Awal sgt pun dia x layan juga kadang2

Saya ank kedua ne pun check upt sebelum tarikh period 2 minggu first last tarikh period 9/8 bila check kuar 3+ bila saya gy check swasta dh 6w dh nmpk heartbeat baby .. 10w bru buka buku skg dh 35W tngh menghitung hari nk bersalin

Plese ambik appointment dr gynae you. Swasta pun okay and start ambil Folic Acid yer. New obimin pun okay dia ade folic, iron dan vitamin lain2. Tapi folic sangat penting

6mo ago

You can get new obimin from watson also

Saya pon buat 5hari sblom tarikh period . Tunggu dulu masih awal nak jumpa dr atau scan . Kene jaga-jaga . Nanti 8w da boleh scan and call kk utk buat app 🧡🌸

Klau saya pula cek pregnant pastu selang 2 minggu baru pg cek doctor and scan. Sbab awal2 ni klau scan pun xnmpak lagi2 klau baru 1-2 tu

tggu dlu.. ble da 6-8 weeks bru peg klinik swasta utk scan.. lps da nmpk heartbeat, bru call kk atau klinik swasta utk buat buku pink..

clear blue mmg tepat n dpt detect seminggu sebelom period balik.