Makanan pantang

Saya berpantang rumah mak tapi takde selera dah nak makan sbb hari2 lauk yg sama which is ikan bakar dengan sayur air je. Saya bersyukur n hargai sangat apa yg dia buat sbb dia pun kena masak untuk lauk org lain dalam rumah ni tapi mmg tekak boleh makan sikit je. Nasib baik susu badan banyak. Berpantang mmg boleh makan macam tu jeke? Saya kalau boleh masuk dapur dah lama Saya masak tp mak tak bagi.

11 Balas

Blh search mknn utk berpantang, dan bila makan tu pantau jg baby, sbb pengalaman sy sdiri 3 org anak, apa yg sy makn, ada certain foods ok kat sy tapi buat baby sy mudah kembung dan ruam badan Mcm sy mak sy tlg masak lauk sy, hari2 lauk sup ayam campur betik muda. Mmg ini lauk sy dari pantang anak sulung smpai ketiga ni. Cuma yg kali ni, baru masuk 12 hari sy bgtau kat mak sy mcm sy dh start boring makan benda yg sama. Then mak sy tya aunts sy yg lain dan kwn2 dia menu pantang, mak sy buat. Pastu kt cucu nya pula x sesuai (kalau tak kembung, ruam 🥲). Pastu smpai hbs pantang mmg tpksa tahan hati ja la menu pantang nasi dgn sup ayam campur betik muda shj. Skli skla campur bwg putih goreng. Halia, lada hitam, kunyit, serai dll pun nurse dan doc kt tmpt sy suruh elak, sbb anak kuning. Anak sy kali ni kuning lama banding kakak2 dia 😅

ok la pantang ada jaga makan,sy tinggal dgn mertua,suami yg masakkan hari2 utk mkn,apa yg dia masak mkn je la,mak mertua tak pernah masak utk sy mkn time pantang,dia masak semua yg x blh mkn mcm nangka masak lemak,terung,rebung,ikan singgang pedas2,tp sy x mkn pun,suami goreng ikan dgn sup ayam je,blh la dr x mkn langsung,suami pn penat kerja,nak tegur kesian,sy mkn pn kdg2 sekali sehari,kdg2 tunggu suami balik baru dpt mkn,sy bersalin czer jd nak masak sendiri mcm tak larat lagi tp sy bila dah lapar sangat sy blender je nasi yg dh masak tu jadikan bubur cmpur dgn bwg goreng dgn garam je,dgn baby lg kena jaga,bg sy mkn je apa yg dah mak tu sediakan utk kebaikan diri sndri,suka tak suka kena mkn juga tau

sy haritu berpantang rumah mak saya 4 hari lauk sama mcm awk. lps tu atas sbb tertentu sy balik berpantang kat rumah sdri. dlm hati menyesal balik sbb xde org nk masak mcm mak biarlah lauk yg sama sekalipun. hari ke 15 berpantang sy dah menyerah. letih x tahu nk mkn apa last pantang ke laut. sy tibai semua.

sis masih beruntung dpt makan ikan, sayur. sya dah seminggu lebih berpantang masih makan bubur nasi dgn ikan bilis. sayur takda. kdg makan sup ayam kampung dgn bubur. Dalam pantang kena hati² dalam pemakanan. salah makan, badan binasa.

Kami bansa Iban ni sis, berpantang berlauk ayam sup halia je. hari² lauk tu. halia mesti banyak, biar pedas. Untuk beri badan panas, sihat. tak pun bubur dgn ikan bilis goreng. Smpai habis pantang makan tu je. Ok je..

pantang ni sebenarnya boleh makan mcm2 selagi takde allergic tp ulam2 ni actually ada yg angin. sy sebenarnya haritu banyak makan moi sbb perut sakit masuk angin, xlalu makan benda lain 😂

Sama la time pantang la nk masak bercili masing2. last2 masak sendiri bubur takpun ayam lumur ngn oregano garam pastu masuk air fryer dah siap mkn ngn nasi 🤤

boleh google menu utk pantang. boleh je mkn sup2. singgang ke. kari pon boleh. kalau dkt hospital tu die bagi je kari ceroi tu 😂

ok la tu ada sayur. sy bpantang ikan bakar + nasi kosong je. masuk hari ke23 suami buat stim halia daging.

Kalau part buah buahan, apa je buah yg boleh makan eah masa berpantang ? anyone ? 🥺🥺