Marmet kolostrum

Hi. Saya baru melahirkn anak 2 hari lepas, anak terus masuk ke nicu. Tak sempat jumpa dan menyusu pon. Nak tanya saya marmet kolostrum awal2 keluar dapat lah dalam 10ml. Kali ketiga saya marmet makin sikit ☹️ sejam marmet pon susah nak keluar, nak give up rasa. Boleh keluar ke kolostrum kalau saya guna breastpump?

1 Balas

boleh. xde mslh . btw, susu awal2 keluar mmg sikit dan sgt cukup utk baby. sbb bby nb perut dia besar kacang walnut je. x perlu byk2. and u jgn stress. minum air kosong byk. makan nasi byk. nanti susu akan byk. marmet or pump every 2hours termasuk waktu malam.