Mommy to bee

Saya baru 7 minggu..saya ade ada masalah sukar membuang..ni my#firstbaby ..#ingintahu cara lebih mendalam sama ada perlu makan ubat atau makan ape2??

16 Balas

Sembelit tu. normal bg ibu hamil sbb hormon dan kandungan membesar, so ganggu kedudukan usus. Makan buah / sayur tinggi serat yg mudahkan lawas; mcm sy sesuai pisang / betik yg betul2 masak. Minum yakult (saya minum yakult kurang gula tu) atau minuman mcm tu.. minum air kosong secukupnya Banyakkan bergerak; senam ringan sesuai kehamilan / berjalan 15-30 minit bg usus gerak2, so mudah nak membuang

2y ago

🌻

mkn mgnesium, sy ade jual.. sakit tulang sendi pening kpla sume hilang.. sakit pinggang pon tk ade dan tersangat bagus untuk baby.. pasal berak lgi laa best tkyh teran berie klua dgn lajunya🥰.. ws sy 01121614313

saya minum air yogurt mixed berries tapi xamek selalu. amek kalau dah 3 hari xmembuang tu. alhamdulillah so far kalau nk yak wlaupun mcm smbelit tpi dia senang keluar xla pecahhhlukaaa ontot 😝

Early preg ni perut rasa bloated jer kn.. kdg sy balik2 kentut haha. Tp sy amalkan minum susu dutch lady low fat, tiap pagi sy membuang.

2y ago

sy pon byk kentut.. asal mkn je kentut 😅😅😅

Sy makan ulam pegaga… Lancar sangat buang air… 😊 Kalau 3 hari tak membuang keluar semua nya untuk 3 hari hahaah😂😂

Sembelit tu sis. Normal kalau mengandung macam tu. Saya banyak minum air masak bagi senang proses pembuangan 😄

makan buah betik.kalau tak boleh jugaj,ambil ubat lembutkan najis tapi mesti fi baeah nasihat doktor.

Makan buah byk2 esp yg masam2, biar perut memulas tp jgn sampai gastrik. Pandai2 adjust

sembelit tu..bykkan minum air suam..makan buah buahan...makan kurma pun elok utk elak sembelit

mkn buah prun...najis tooo jd lembut ckit...kurang ckit sembelit