Sembelit awal kehamilan

Saya baru 6weeks. Sembelit boleh tahan teruk even dah makan buah, sayur banyak. Air pun minum lebih 2liter sehari. Bahaya tak bila kadang kita teran masa membuang? Sbb susah betul nak keluar. Risau

3 Balas

Just nak share dgn mommies condition saya lepas jumpa doctor utk scan. Doctor akan bagi ubat lembut najis tapi jgn terlalu depend dekat ubat sbb ubat tu manis and ada possibility utk mommy dpt gdm. So back to basic, lebihkan buah, sayur & air. Take care mommies

Sis boleh beli kat farmasi ubat lactulose. Tips lain, banyakkan makan pisang, kurma n prune. Ni apa yang dr bagitahu saya semalam. N dia kata jangan terlalu teran, bahaya. Saya lupa apa istilah dia sebut tu 😅

3mo ago

Untuk usus kot. Tak sure, cuma dr kata sembelit ni tak membahayakan baby. Tapi kalau sampai tahap buasir, nanti nak bersalin susah.

boleh jadi buasir. cuba beli ubat lembut najis kat farmasi.

4mo ago

Okay saya tanya farmasi nanti ubat yg sesuai. Selain dari buasir, bahaya untuk kandungan tak? Sounds weird x kalau saya kata teran terkeluar janin?