Termakan Hati Ayam Dlm Usia 6minggu Hamil

Saya baru 6minggu disahkan hamil. Tapi saya dah termakan hati ayam. Dah selepas tu baru saya tahu hati ayam boleh menyebabkan keguguran ?. Ada kemungkinan ke? Tlong saya

41 Balas
Expert

Salam sejahtera puan, untuk makluman anda tiada masalah untuk makan hati ayam ketika hamil. Saya tidak pasti dari mana anda mendapat maklumat tentang hati ayam boleh menyebabkan keguguran, namun ianya tidak benar. Sekiranya hati ayam tersebut telah dimasak dengan sempurna, tiada masalah untuk anda memakannya. Hati juga adalah salah satu sumber zat besi yang baik dan penting ketika kehamilan. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

4y ago

Terima kasih Dr. Sashini 😍

Owh, saya masa pregnant lagi banyak mkn hati ayam sebab nak naikkan hb. Hati ayam boleh bantu tambah darah. Tapi tak pernah dengar pula boleh sebabkan keguguran, so don't worry 🤭. Nurse kat kk tempat saya checkup sebelum ni pun ada bagitau hati ayam bagus untuk tambah darah pregnant mommy 🤗

4y ago

Ouhh yeke sis. Hehehe sy nie first time huhu. Okey lega sy dngar. Terima kasih taw sis sudi share 😊

Sy mkn je, bagus la ati ayam ni awk..😊..nurse kk sy pon galakkan mkn hati ayam, kerang, bayam utk tambah darah.. google boleh kita jd kan rujukan tp byk kn dapat info dr doktor atau nurse juga nanti k..hehe.. InsyaAllah tak de pape tu

4y ago

Welcome..😊

sya plak dri awal khamilan amal kn hati ayam n syur bayam sbb xnk hb sya low...sbb kite prgnnt kdg2 ade yg kna hb low..so utk mngelak smua tu sya amalkn mkn hti ayam syur bayam..alhamdulillah skrg dh 28week hb sya sntiasa okayyy.....

4y ago

yerr..okay sma2..

Hati aym ni baik utk ibu hmil... Sy lgi suka mkn hati aym, lgi2 pnggang.. Bole naikkn drh... Skrg drh sy 12..tp doc suggest lbh dr 12.. Sbb ank no 2 n 3 ni rpt sngt... Tkut msa brnk nnti tumph bnyk drh...

Sy pun makan hati ayam sblm ni, bby 2 bulan baru tau yg kita ni tgh pregnant takde jugak keguguran, sekarang dah sarat mengandung pun.. kalau takde pendarahan ke apa Tak payah risau, jangan makan nanas je.

4y ago

Ouhh yeke sis. Baik sis. Terima kasih taw. Semoga dpmudahkn utk kita bsama 😊

Hahaha...kalau Allah berkehendak gugur..maka gugur LA ia...think positif sis...hati ayam kan sejenis lauk...kecuali hati ayam letak racun Allahualam.

4y ago

Baik sis. Hehee. Maaf taw first time pastu tngok kat google 😂. Sy positive

Hati ayam tambah darah.. Siapa pulak yg bgi thu kt awk hati ayam bolh menyebarkan keguguran.. Kalau makan hati ye lh

4y ago

Hehee okey sy mkn hati ayam je 😂

Mne ad hati ayam blh sbb gugur sis...hati ayam bgus tmbah darah..klu hb low mkn hati ayam.. Google sis..byk blh dpt info..☺️

4y ago

Ank sulong ye...xpe... tye org tua2 pn blh..LG byk y dorg tau..☺️☺️

Siapa cakap😂..aku makan hati ayam masa kandungan mcm tu...so far takda masalah..skrg tengah berpantang hari ke 5.🤗

4y ago

Okay sis😝.