Start shopping barang baby

Saya baru 5 bulan pregnant (23weeeks), boleh ke start beli brg baby sikit2 dlu memandangkan skrg banyak sales hujung tahun… ada pantang larang ke sbb pernah dengo org ckp x elok beli awal2. Saya saja nk prepare beli sikit2 dlu , bersalin pulak time bulan puasa. Nanti dah hujung2 takut tak larat/ terkejo2 dgn wktu berbuka lagi . Sorrylah saya overthingking skit.. harap ada yg sudi share ye#bantusharing

25 Balas

Pendapat saya beli je awak. Saya pun beli barang start 5m. Beli sikit2, kalau beli sekali banyak besar amount dia. Beli lambat2 nanti kita juga yg penat nk jalan dlm mall bawak peyut besar. Dan kita diam2 je tak perlu ckp kt org yg pandangannya karut. Pengalaman saya tahun ni saya beli carseat time 5m sebab ada subsidy mycsr tu. Time tu bulan 8 tak silap. Ada member yg bunyi awal lagi nk beli pun & boleh je tunggu sampai due mycsr. Last2 kan tak sampai due lagi peruntukan dah habis. And member pun tak sempat beli 🤣

5mo ago

btl sy pun cmtu yg carseat tu sy n suami layak katanya lmbt lg tarikh akhir bila claim x lps sbb kuota dh abih org dh claim katanya..syg btl

Pendapat sya, x apa pun beli awal sis, mmg klu kepercayaan org dlu2, x elok katanya takut bnyak kebarangkalian lain.. mcm sy, preggy at 13weeks pun da start beli brg2 sikit, sya x pegang kata2 org lama sbb bagi sy tu rezeki Tuhan, ckup kita doa yg terbaik.. tp mmg bukan rezeki sya, baby kena abort (atas masalah kesihatan) at 20w,lepas tu sya preggy lagi , pun still sya tetap beli brg awal.. sbb x nak last min.. yg pnting mindset tu sntiasa positif and bnyakkan berdoa n berserah kepada Tuhan☺️

Mana ada pantang larang awak🤭 Bila2 awak nak beli boleh. Saya 20 weeks dah start beli sebab dah tahu gender. Saya tak suka last minute nanti penat bila dah hujung trimester. Saya nak chill2 je. Family members saya pun sama. By 32 weeks semua dah siap and packing untuk barang hospital. In conclusion, terpulang pada awak dan suami sebab awak berdua sahaja yang tahu your financial planning and your physical and health conditions. All the best and happy shopping 🌹

Saya 1st baby sebelum ni brg naby 1 pun tak ada. So start 4 bulan, dah confirm mmg baby ada, nampak heart beat saya start shopping ansur2 sampai complete. Tiap2 bulan beli sikit-sikit. 1st pregnancy gugur 12w, sebab tu 2nd pregnancy confirkan janin mmg ada dan ada degupan baru sy shopping. 4bulan dah start. Skrg 2nd baby pulak dah 36weeks. Beli lambat sbb byk barang yg dah ada. Pada saya kalau 1st baby tak pe beli awal ansur2. Melainkan kita byk duit boleh beli sekaligus semua.

Saya dari 4bln dah beli sikit2 barang baby. Baju dah beli 10 pasang, barut,bendung. Semua dah settle. Nak tambah sikit jer. Mak pesan jangan beli awal2 tak elok katanya🤭orang tua2 dulu memang macan tu. Bulan ni nak beli mommy maternity dan baby feeding. Baby bath and baby gear blh beli nak bersalin nanti

5mo ago

share mamy maternity pad pakai yang mana ok?

Bukan tak elok apa, takut kalau baby tu tak menjadi (doa byk2 mintak jauh), takut kita kecewa sgt. Tak salah apa pun prepare awal2 tapi bagi saya, diam2 je beli brg sikit2. Tenang2 aja buat preparation dari awal. Sbb bila dah hujung2 nanti dah letih badan dah nak beriya beli barang bagai.

5mo ago

Ya, tu cuma "kalau" terjadi sesuatu yg x kita jangkakan,bukan hendak menakut-nakutkan. Tetapi berdoa saja kpd yg maha esa moga kandungan baik² saja sampai melahirkan.

Saya masuk 4 bulan dh beli brg baby sikit2, ada ja sales terus p beli, nanti perut dh besar nk jalan dah tak larat😅 lg pun barang baby mahal , ada ja sales jgn lepaskn peluang, beli ja, jgn ikut sgt org , takut baby tak mnjdi la apa la, bnyk kn bdoa ja, saya skrg dh 7bln alhamdulillah

lebih baik beli dri sekarang..buat persediaan awal..Jangan last minute.. nanti lewat2 boleh terberanak pulak tp takde persediaan.. Dah 5bulan tu inShaaAllah menjadi.. teruskan berdoa..zikir n istighfar.. mudahan2 selamat melahirkan👍🫰

Boleh dah beli sikit-sikit tu puan. Jangan tunggu third trimester baru nak start beli nanti tak larat pula. Pantang larang tu karut je puan, dalam agama islam sendiri takde pantang larang ni (maaf jika puan bukan beragama islam)

prepare awal lebih bagus , beli dulu sesikit tkpe ... lagi bagus siapkan beg hospital awal , incase pape , dah siap tak kalut , time anak first saya nasib beg sepital dh siap , keluar Mase kandungan 8 bulan ... huhuhuhu ...