Keluar darah

Hi, saya baru 4week. Keluar darah mcmni, Tapi tak sakit perut. Dah jumpa doktor, doktor kata datang balik next week. Its normal ke

Keluar darah
19 Balas

Kita masa awal pregnant, tiga2 anak, memang keluar spotting macam ni. Masa first pregnant memang menggelabah sangat2 sampai 2-3x check doc swasta (lain2 klinik) sebab tak puas hati 😅 2 bulan juga tau keluar spotting macam ni, sekali dengan lendir merah menyala apa semua. Masa tu memang dah redha 😥 doc ckp, kalau keluar darah yg memang fresh blood, cepat pgi hospital. Tunggu punya tunggu tak keluar. Akhirnya anak first dah 6 tahun sekarang 🙂 yg second pun keluar macam tu. Ni yg third pun macam tu, sama juga macam awak tu spotting nya. Sekarang dah 22 weeks. Awak tunggu fresh blood keluar, kalau keluar, cepat pgi hospital ok. Yg penting, teruskan acid folic, jangan stress, jgn angkat berat 🙂

saya Hari Tu pun keluar darah jugak tapi pekat sikit, Dr inform spotting then cek kantung tak cantik. lepastu Dr suruh datang lagi 2 minggu. bila next appointment Tu, Dr cek dari bawah kantung ada and baby Ada. alhamdulillah. tapi Dr Kasi sekali ubat kuat Rahim. in Shaa Allah awak baik sangka dulu. mana tahu ni tanda baby nak melekat. Yang penting awak kene baik sangka and Jaga emosi ye. awak kuat 💪🏼

sy pun prnah alami mcm ni msa 6weeks..pergi kk..kk suh rujuk hospital..bila dah rujuk kena tahan wad Shari sbb dktor nak pntau darah tu sbb masa ambik urine ada ketulan skli tp dktor dah terangkan..klau berterusan mgkin kndung tu x mnjdi..tp alhamdullilah rezeki..darah Dan ketulan prlahan2 brhenti..skrg dah 24weeks..cumanya sy taubat la..sbb mkn tu mkn asam pedas ikan pari xingat dunia

2y ago

itu la..tpi sy dah blh kawal dah..apa2 nak makan byg anak kat dalam..klau was2 xmkn

saya pernah kluar darah mcmni. Ingatkn period rupanya tanda pregnant. saya abaikan jaa. smpai satu tahap asyik kluaq tompok coklat + mual ii .beli upt tgk ii mengandung. then trus p klinik dh 8 weeks. alhamdulillah skrg dh 34 weeks. Tapi apa ii pon sis p check doktor yaa. kadang ikut kekuatan rahim seseorg jugak. semoga yg baik ii saja buat sis. InshaAllah

2y ago

ikod pd pnglman sy klau mcm ni risau ancaman kgguran...klau prgnt just spotting coklat skit je..awk kena pntau drh yg klua tu..tp better trus pg emergency hsptl.

ikutkan pengalaman saya.. saya pernh turn darah mase 3 week sebb bnyk sgt berjalan .x skit perut pun jumpa doc buat scan smua nya oke .. doc bg makan ubat duphaston .. tpi kalau sis turun darah sekali berketul mungkin bby dh xde xp semua ni kuasa Tuhan ..ape2 sis ikot ckp doc

Sy pernah keluar spotting warna coklat masa 1st trimester, sy direct tanya ke doctor sy katanya itu proses penempelan di awal pregnancy. Tp kalau kes macam ni, lebih baik betanya langsung ke doctor ye. Semoga sis dan janin baik2 je ☺️

terus pergi hospital je kat pac tempat bersalin tu, masa saya first trimester pun penah jadi camni dua tiga kali. Taktahu sebab apa, takut sgt. tapi doct check2 okay je semua alhamdulillah. Semoga urusan sis dipermudahkan 🥰

x normal rasa nye nie.. klau awal pregy pn spoting je sis.. sy mse awal pregnant pn spoting, g hspital doc cek siap msuk muncung itik tu sbb nk cek jln terbuka ke x.. lps tu suh mkn dhuspaton.. alhamdulillah skrg da 28w..

tak normal sis. doktor suruh datang balik next week tu mungkin untuk check sama ada, ada kantung atau takde. pregnant tak sepatutnya keluar darah macam ni. semoga semua urusan awak dipermudahkan ya 🤍

2y ago

ye betul, sy 1st pregnant mcm tu haritu, pastu dokter kata next week dtg plk, esokny masa nk buang air, kluar 2 kantung.. trus pg hospital, dokter ckp rahim dah kosong, dah keguguran..but now alhamdulillah kandungan dah ke 2, dah 36week

Segera jumpa doctor. Saya pernah fresh blood dan sangat banyak ketika 8weeks, 6 pads pun penuh, tapi tak sakit perut, doctor beri duphaston. Sehingga 15 weeks ade spoting. Alhamdulillah anak dah 2 tahun++