Makan maggie boleh ke?

Saya baru 1st trimester dalam 6week+.. Teringin sgt2 nak makan maggie tomyam tu. Sampai xtenteram jiwa duk terbayang maggie tomyam tu. Boleh ke makan?? Bahaya pada kandungan tak??😭😭😭 #firstbaby

14 Balas

boleh makan maggi, yg penting tk makan selalu dan tk makan banyak sgt. klu dh teringin sgt, makan la satu paket tu. hilangkan rasa teringin. nanti bila bila teringin, makan lg. org selalunya momokkan konon maggi ni punya lah tk elok nanti anak cacat lah terbantut tumbesarn bagai, tp klu dlm small amount/tk kerap tkdenya lah menurun sampai ke baby. yg penting bab makanan ni dalam amount yg terkawal dan berpada. kena ingat mana yang kita tau tk elok tu, jangan la makan kerap dan banyak sgt. sebulan sekali, dua minggu sekali, okay dah tu. 😊

Samalah kita, sampai nangis2 nk mkn megi 😂 Lps suami bg green light sbb sy tunjukkan resipi megi kari tak guna perencah megi, sy beli mi cintan kosong tu. buat kuah kari sendiri letak telur dan sayur cili api mcm saya selalu masak megi kari. 😂 Ya Allah nikmat betul dpt mkn sbb ngidam dari awal hamil 😋😂 apa2 pun... JANGAN MAKAN MEGI KERAP ye... tak elok untuk kesihatan samada hamil atau tidak. 😊

dlu pn saya mcm awk jgk trigin nk mkn tomyam cmpur mkn tomyam Maggie cup pn mkn bnyk hari jgk lh mkn.. kalo dak sblom pregnant ni bkn minat sngt tomyam² ni.. bila dh 10w dh tk rsa nk mkn tomyam tu dh.. jemu.. tpi tulh risau jgk kn mkn Maggie kerap sngt.. tu yg selang² mkn kesian kt baby tk dpt khasiat ckup... scan 8w hri tu pn baby ok ja smpai lh skrng 13w

saya rasa nk makan ap saya makan je awak.. asalkan makan berpada pada bgi hilang mngidam , perut kenyang tu dh ok dh😋 bnyk mnum air masak ok, makan buah buah.. jgn selalu sgt makan megi tu mmg kalo tk pregnant pun kite tahu megi tu mmg tk elok utk kesihatan.. smoga diprmudah urusan awak🥰😘

2y ago

kan. makanan pun ikut lah badan sendiri boleh masuk ke tak. tkdenya bila pregnant automatik segala mcm tk boleh makan, padahal sebelum ni makan tk bawa mudarat kt badan pun. mcm nanas, air kelapa semua tu. boleh je. cuma kena try and error dgn badan sendiri yg terbaik. lain org lain penerimaan kan

Saya masa 1st trimester mual teruk tak boleh masuk, maggi pedas giler dan samyang sahaja yang boleh makan masa tu. Makan selang sehari, hari yg lg satu makan roti or buah epal je sbb makanan lain mmg tak boleh masuk. Masuk 2nd trimester bila mual dah kurang dah start jaga makan dah makan sihat2...

mkn je sis . rs nk mkn buat ape ditahan2. bukan mkn maggi hr2 bfast lunch dinner kan? klu tkot mcm sy share dgn husband. mkn separuh je buat hilangkn craving. esk xmau dah

Saya baru lepas makan megi. Jangan la kerap sangat makan. Bykkan minum air masak, balas la balik rasa bersalah tu dengan makan buah & healthy food lepas tu 😝

Boleh je sis nak makan maggie . Waktu saya 6 weeks pun saya makan maggie . Tapi jgn makan banyak la, makan berpada-pada gitu . 😉

Boleh saya makan je. Jangan selalu jela. Dah 4 bulan pregnant, tiap bulan mesti ada jugak makan maggi. Sebulan sekali okay la

Saya 8 weeks. teringin sangat nak makan Maggi dari 6 weeks tapi tak berani sebab ramai cakap tak bagus makan Maggi 😭

2y ago

Sy dh mkn dh sis.. Hihi.. Alhamdulillah lega sgt2.. Lps tu xde apa pun perut meragam ke apa xde pun.. InshaaAllah xde apa2 org ckp xelok mkn sbb maggie xde khasiat untk bby je tp boleh mkn..