Anak luar nikah boleh daftar KKIA?

Saya ada kawan yg terlanjur. Dia dah pernah gugurkan anak 2 kali (dgn individu yg berbeza). Sekarang pregnant kali ke 3 tapi alhamdulillah kali ni dia nak simpan. Boleh tak daftar kkia kalau status anak luar nikah? Apa dokumen yang perlu disediakan? Betulkah dia akan jumpa pihak kebajikan dan bayi dia akan diambil pihak kebajikan lepas dia lahirkan?

6 Balas

macam saya skrg dah 7bulan tapi tak nikah lagi sbb kene naik makmah bulan 5/4 pasal wali.. wali duk jail jadi payah nk bawak kuar tu tggu punya lama.. waktu daftar buku pink tu bagi ic je.. pastu cakap terus saya single mom.. yg pasal kebajikan tu nanti nurse akan bagi dua surat kalau bawah 18 tahun.. satu untuk bagi kat jkm satu lagi bagi kat pihak hospital.. tp sy x bagipun takut kang dia ambik pulak baby kita XD sebab memang nak nikah.. doc pun ada cakap kalau kita ada perancangan nak nikah jkm takkan kacau :) tapi seelok nya kalau nurse tanya mak ayah tau x? awak cakap tahu and dorang terima saya and baby.. bukan apa nanti macam ii hal pulak yg timbul nanti kita pulak yang pening kepala

kbjikan x kn amik kalau kwn awak nk jaga . just nnti kbjikan akn dtg tgok la tnye-ii semua skit . mak bpk kawan awak thu x ? kalau nk dchrge waris kne ade .. ap pon semua dprmudahkn. sy pon mcm kawan awak jgkkk . heee x jmp jkm . tp sy kne g kaunseling kt pjbt agama

Bawa ic je dik...Kalau boleh beritahu keluarga dulu..Kalau ada keluarga yg jamin..Anak tak diambil kebajikan pun...Apa² pun bersedia utk peringkat seterusnya...Moga dipermudahkan urusan adik...Aamiin

boleh je daftar... kbjikan xamik bby tu pon, klu bwh umur phk kbjkn ank jumpa waris itu je..... cuma nnt biasa lah mulut nurse² ni fhm2 je lah...

Boleh, saya terjumpa artikel ni https://my.theasianparent.com/cara-buat-surat-beranak-anak-luar-nikah Semoga dapat membantu

astagfirullAllahazimm nasihtkan kwn awk tu. moge die bertaubt n mjalani hidup cara islam aminnnn