Bersalin sebelum 38w

Hi saya ada GDM on DC. Nurse saya kata tadi kena bersalin sebelum 38w... So nk tanya, ibu2 selalu bersalin masa week ke berapa? Saya takut kena paksa bersalin pula nnti.. #ingintahu #seriusnanya #firstbaby #firstmom

28 Balas

klu gdm mmg besalin 37minggu cmfeem paksa, ad yng knee indue ad yg tak, tgk keadaaan, mcm sy, fist indue 2kli alhamdulilah bby slmt, brat bby 3.44kg tp bby kena msok wad nicu, smnggu jgk lh duk wad on antibiotik, smua lps tu nk jd kn cte, ank ke 2 ni, brslin tetap 37mngu sbb ad gdm on insulin. xmsok ubat pun jalan dh bukak, msa tu 4cm, tp tido smlm dlm wad sok ptg bru diorg antr lbrm, klu ta.doc nk czer sbb bby xkluar lg 8jm duk, lbrm tu, alhamdulilah bby slmt, dilahirkan, brat bby 3.25kg, kena msok wad jgk scn bkn nicu bby smua ok cuma nk pntau gula je kan, duduk dlm wad 4hari sofar, takde mslh lah so sesiapa ad mslh gdm akn brsalin awal 37mnggu itu wajib taw, sbb tkt trjdi apa2, skrng ank yg sulung 1year3mont adik dia 4mont hari ni😂😂😂😂rapat2 la ctenya rezeki kn.🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

Saya GDM on DC. Bersalin bulan 2 hari tu. EDD saya patutnya 14/2 Tp bersalin 2/2. Masa tu 38 weeks. Bersalin sbb mmg dah rasa sakit bukan sbb kena paksa. Jgn risau, doc akan pantau gula. Klau reading gula Okay, boleh je bersalin natural. X perlu paksa pon. Cuma masa tu saya kena emergency Czer sbb air ketuban dah pecah tp jln buka ckit dan lambat. 9 jam sakit jalan masih 3cm so tolak masuk operation room. Tp mmg GDM akn bersalin awal dari EDD lah. Lain org lain situasi so kena rajin2 bertanya doc or nurse.

Dr yg akan tentukan jika perlu bersalin awal,dan bukan nurse. biasanya check up 36w Dr bg siap² IOL sebab tu last jumpa Dr. sy gdm on dc juga,pregnant anak ke 3 kena serah diri sehari sebelum due date. tp 38w1d sy sakit perut dan bersalin hari yg sama.

Sy pun kena paksa bsalin 38w... sebab ada darah tinggi... last2 bsalin secara ceaser sebab bacaan jantung baby kurang mmuaskan.. dapat buka hingga 6cm.. Syukur baby selamat dilahirkan... sy doakn semoga sis bsalin dengan selamat & dipermudahkan segala urusan kelak..

sy hari tu pun kena paksa bersalin 38minggu .. induce 2 kali .. sbb ada GDM .. nak ceaser tak boleh sebab takut body sy xdpt tanggung maklum lah 1st bby di usia 35 tahun .. skrg bby sy dh 1bulan 8hari .. berdoa je sis banyak2 pasti akan di permudahkan semua nya ..

selalunya gdm dc boleh bersalin ikut due date. serah diri sehari sebelum due date, kalau belum turun tanda. kalau ada turun tanda sebelum tu, dah kira lain. selalunya doc akan induce, masuk ubat/belon utk tolong buka jalan.

saya kne 38 week jgk tapi 5 hari dlm wad br czer sbb masa tu kes covid banyak dengan dewan bedah penuh 3 kali masuk ubat takda rasa apa...bukaan ttp 3cm

1y ago

Saya alami nya sekarang ni, leaking air ketuban dan kena warded seminggu sampai 36 minggu untuk dipaksa bersalin.

Baby dlm perut sekarang berapa kg sis? Sebab saya pun GDM on DC. Doctor tak suruh saya bersalin sebelum 38w… dia suruh saya keluar tanda bersalin baru g hospital.

1y ago

kalau gdm dc tp selalu terbabas lebih dr 6.7 mmg kena 38w

Sy ada gdm on diet dan high bp, baby kecil x sesuai dgn usia kandungan, rabu 5/7/2023 37 weeks sy akan di induce utk beranak. Doakan sy ya dipermudahkan semuanya.

1y ago

Adaa sis

sy darah tinggi dan ckd, anak no 2, 36w 1hari, induce, anak ke 3, 34w czer. mana2 pon ok, sakit induce lagi dari czer bagi sy. janji ibu dan baby selamat.