Puasa ketik hamil

Hi saya 24 minggu pregnant. Masih confuse sama ada boleh puasa ke tak.. mummy yang preggy 24 minggu puasa tak.. 🥹

23 Balas

Dptkan nasihat doctor kalau confuse, kalau bdn awak sihat, takde mslh kesihatan, boleh je puasa 🙂 Tips yg saya boleh share utk kekal ada tenaga: Sahur minum susu+ kurma yg di blend . Minum air nabiz . Mkn nasi, lebihkan protein mcm telur . Buat overnight oat pun bgs . Mkn supplement mcm vit b, calcium . Lps berbuka make sure cukup minum air . Mcm saya, saya mmg tak minum air yg ada ais, sekadar air sejuk dlm fridge je . Apa lg ya, boleh baca zikir2 , niat supaya Allah bantu utk memudahkan ibadah kita . Kalau larat terawih, buat slow2 sebagai 1 exercise juga selain sbg ibadah yg utama . Tp kalau tak boleh puasa, jgn rasa rendah diri, nnt boleh ganti n byr fidyah 🙂 Jgn sedih2 ya, lotsa love 🌷🌷

Saya 25w dan gdm. First baby. 1st day try puasa walaupun tengah outstation jauh kat utara, alhamdulillah dapat. Tapi lepas buka je, muntah2 non stop sampai tak boleh tidur. Dia muntah asid perut yg masam tu. So hari kedua saya try lagi sampai tghari, memang tak larat. Jadi saya decide lebih baik saya tak puasa sebab kesian kan baby. Memang panjang nak ganti nanti tapi kalau sampai muntah2, tak dapat tido, baby biasa kick kuat pun rasa tak gerak2, saya pilih untuk tak teruskan. Itu untuk saya yg doktor sahkan ada gdm dan each 2w kena ambil bsp dan review dengan Dr di KK.

cuba try dulu, klu betul x boleh..x pe, x berdosa..islam itu mudah..islam x pernah susahkan umat dia..asalkan ganti nnt fara yg betul..sbb ganti puasa pregnant, lain dari ganti puasa biasa..saya 23 mnggu, ada gdm..sy dah consult doctor, doctor kata, try dulu..klu x boleh, x pe..makan ubat apa smua ikut apa yg doctor bgtau..saya msa first pregnant sebulan x puasa, sbb bila cuba puasa, heartburn teruk, and nk muntah..jgn risau ok..islam itu mudah..

Sy 27w dan sy puasa. Tp hari ni hari ke3 telajak tido. Hmmm sedih btul. Terpaksa xpuasa sbb xsahur. Dh 2 hari puasa ok je mkn nasi suku dan lebih kn protein sayur. Dan minum air rendaman kurma 3biji. Kyg smpai ke berbuka. Sy xde mslh apa2 sepanjang pregnancy. Dan nurse sy pun galakan berpuasa. Baby sy aktif je masa puasa hehe. Apa2 kne try dlu larat ke x

Hi, ikut diri sendiri sis. Diri kita tak sama dengan orang hamil yang lain & setiap kehamilan pun berbeza. Boleh dengar perkongsian di bawah: Ustaz Wadi Anuar https://vt.tiktok.com/ZS8bcA5ht/ Dr. Imelda Balchin https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02NNKwUHLRkJNEUXunRMRzhHuQTwE3sAxMTgk11swh2mG9meGCA3o4LKHPhRPc8MYrl&id=679746658&mibextid=kdkkhi

Saya skrang 23 Minggu, Nurse saya kata boleh puasa sbb saya sihat Alhamdulillah takde gdm, hb, bp semua elok sepanjang preggy. Cuma kalau rasa tak larat, nak pitam, terus berbuka. Cuba puasa dulu ya Puan, setakat termampu. Yg penting sahur jgn tinggal & segerakan berbuka. InsyaAllah pasti Allah mudahkan & jaga kandungan kita 🌸

Kalau ikutkan UAI, kena puasa. Tak boleh niat taknak puasa sbb mengandung, tetapi ikut kemampuan sendiri, kalau dah rasa pening atau mual boleh buka tp nanti tetap kena ganti & bayar fidyah 😊 saya 23 weeks hopefully larat puasa penuh semoga dipermudahkan urusan kita 💞🙏🏻

1y ago

kalau risaukan diri sendiri sahaja hanya ganti puasa. kalau risaukan baby, kena ganti dan fidyah

Saya dah 24weeks, saya puasa, masa hari ke2 saya berbuka pukul 3 sebab anak saya tak bergerak dalam perut 3 jam, lepas berbuka terus bergerak. Saya monitor macam tu je, kalau mampu teruskan. Ikut kata hati. Kena cakap dengan baby mommy nak puasa hari ni 😘

Niat puasa tu wajib wlaupun sarat mengandung, Saye pon 24 weeks skrg. harini cuba puasa alhamdulillah mampu lagi bertahan wlaupum saye ad gastrik. kalau x larat berbuka je nanti ganti puasa n byr fidyah skali.. sambil2 puasa sye pantau jgk gerakan baby

alhamdulillah, sy puasa dari first smpai sekarang..mase sahur mnum air masak,buah, mkn nasi,last skli susu dan kurma..insyaallah kenyang smpai petang..rajin2 ckp dgn baby “baby hari ni kita puasa sama2 ye”.. smpai petang kuat lgi kick dia😄