Mommies okay ke puasa ?

Saya 20 weeks dh, mcm mna kita nk tahu yg kita kena berbuka ? Kalau rasa xtahan dan lapar sangat ke mcm mna ? Sbb sy ada rasa lapar tapi buat² taktahu je, boleh ke ? Risau jugak.. Atau rasa lapar, terus berbuka ? Ke mcm mna mommies ? Sayang plk rasa nk berbuka .. Sy belum rasa baby gerak, kalau dh rasa dan baby xgerak kena berbuka kan ? So sy ni xtahu laaa .. Tolonggg ..

4 Balas

2hari puasa Okey.. harini petang sy xrasa baby gerak mcm selalu.. pastu sy dahaga sgt.lapar X sgt.. sy tahan sampai pukul3.30 minum air n kurma.. 10minit Lps Tu baru Rasa baby gerak.. sy risau pasal baby sebb Kita boleh tahan..tp baby kat dlm Kita xtahu.. biasa petang selalu Rasa gerak2 manja..ni xrasa lansung.. xpe perlahan jgn paksa diri..Cuba utuk puasa..selang seli pun takpe kalau xmampu hari2.. nanti ganti puasa+fidyah

kalau rasa pening,muntah teruk,hypo,nk pitam,rasa lapar,baby kurang aktif kt perut,pedih kt perut ke terus buka,. puasa mmng wajib tapi kalau ibu mengandung tuu tak sihat and tak larat buka jee. kita tahu kemampuan kita macam mana jgn dgr ckp org sgt

Mcm sy mula2 cuba juga puasa, lps tu rasa pedih perut + pening + mcm nak pitam dan baby tak gerak, terus sy berbuka. Klu dah rasa mcm bdn lemah, perut lapar gila, pedih perut, rasa perut mcm sebu2 tu mungkin tanda baby mengeras.

Kalau risau tentang kandungan , berbuka je sis