Baby kurang gerak semasa berpuasa

Haii sy 1st pregnant dh 20 weeks & ini kali pertama puasa masa hamil. Masa pagi2, tgahari ada rasa gerakan. Petang lepas pukul 6 mcm tuh tk rasa gerakan. Check heartbeat pon mcm tk jumpa. Kalau ikutkan nk teruskan puasa sbb larat & nk hampir wktu berbuka cuma risau dgn baby. Kalau mommies smua berbuka atau tak? Atau teruskan saja 😩

1 Balas

Berbuka..sy pernah jd mcm ni. Malam tak mkn esok ya checkup 10am tak jumpa heartbeat. Mmg doc dh suruh keluarkan baby. Pukul 1pm sy mkn sbb husband paksa..pukul 4pm baru dia gerak balik. Sy menangis teruk ms doc ckp kena keluarkan baby..anak sy dh 10y..tp pengalaman tu mmg sy takkan lupa smpai bila2. Puan kalau puasa cuba mkn oat sekali..nestum bancuh n tambah oat. InsyaAllah lg bertahan. Baby dh ok gerak ke puan? Dh 8pm ni

1mo ago

Oosikit sgt bersahur tu sis…masa pregnant kena mkn lebih..ada 1 resipi oat puan blh try..telur+oat+choc chip. Tmbh air buat mcm adunan lempeng. Masak tanpa minyak. Dpt 2-3 bijik pn ok dh.