Normal ke sakit perut sampai cirit birit?

Saya 16weeks first baby.. Semlam saya minum susu HL low fat takde perisa.. susu putih je.. Subuh pagi tadi saya sakit perut sampai la cirit birit.. Malam ni saya minum susu lagi then sakit perut tapi tak buang besar lagi.. normal ke minum susu sampai sakit perut cirit birit? Saya minum susu sebab nak naikkan hb sebelum esok pergi klinik.. #firstbaby #pleasehelp #firsttimemom #firstmom #ingintahu

12 Balas

Kalau perut tak tahan susu, better takyah minum. Try ambik dari sumber lain. Sbb sy pun dari kecik tak suka susu hehe. So ambil supplement calcium blacksmores tu. Utk naikkan hb, sy amalkan minum pati delima yg no sugar campur air coway sejuk2 tu je alhamdulillah berkesan. Kalau ada jumpa buat beetroot boleh blend dgn apple utk minum pun berkesan utk naikkan hb 😄

nak naik kan hb bole makan hati ayam , ayam , ikan , ikan bilis , kacang kuda , kerang , makanan yg tinggi zat besi .. lepas makan salah satu ni bole amik buah strawberry, oren , tomato , tembikai .. kemudian jgn minum caffeine.. kalau nak minum bole tp selangkan 2 jam selepas ambil mknn zat besi .. cara makan ubat zinc pun kene btul

10mo ago

ok terima kasih.. saya jarang minum caffeine..

Tak normal. Simptom cirit selepas minum susu tu salah satu sebab awak alahan laktosa atau alahan susu lembu macam saya. Saya minum susu kambing asli tanpa gula tambahan. Sebab saya pun alah gula tambahan seperti maltodoxterin yg ada dlm kandungan susu. Boleh baca label produk.

10mo ago

Saya guna susu kambing DKE. Boleh beli di Lazada / Lotus's.

awak jenis tak tahan minum susu ke? sebab saya hari hari consume susu hl takda perisa tu dari awal pregnant but so far takda pape. ada orang memang tak tahan minum susu, akan jadi cirit birit. kalau nak naikkan hb, boleh ikthiar makan lain. macam buah jambu batu, ikan bilis.

10mo ago

haah. awak jenis tak tahan susu tu thats why cirit birit. so just ikhtiar cara lain la untuk naikkan hb. selalu masak sayur bayam pun ok.

sama mcm sy , beli HL sbb baca ckp lg bgus dr susu yg lain..tp bila minum..mmg cirit² dibuatnya...tp bila minum susu lain ,mcm dutch lady or farm fresh okey pulak.. x berani beli HL lg..takut sakit perut

Alahan ke ? Sbb mcam saya minum susu hl jgk ok ja xdak cirit birit apa ,cuma Klw time kembung perut Klw minum susu hl lpastu akan mmbuang ,..tu jala

10mo ago

mungkin lah sebab saya tak pernah minum susu dari kecik sampai sekarang sy try minum susu putih tapi tak okay sakit perut cirit birit.. saya dah order susu brand lain nk tahu sesuai ke tak..

untuk naik kan hb..boleh makan sayur bayam xkira merah ke bulat ke panjang ke...mkn kurma..dan pati sunkin..buah delima..jus delima..

Kalau cirit berterusan you kena jumpa dr takut nnti dehydrated. Takut nnti kena masuk drip. Take care ya dear. Semoga dipermudahkan

Saya pun macam tu, minum susu HL je terus cirit birit.. So now amik susu tepung eveyday punya.. Alhamduillah takada cirit birit

Sayur pling tinggi zat besi sebenarnya sayur maman, ke2 peria, lps tu bayam. klu sumber haiwan lak leh try kerang, hati