baby kena jaundice

Sape2 yg blh share nk ilangkan jaundice baby?? Tq....

16 Balas

Susukan baby anda lebih kerap. Camne nak ilangkan jaundice? Itu kan soalan anda. Susukan dia. Susukan dia. Lebih kerap dan selalu. Itu sahaja remedy for jaundice. Bila baby kerap susu, dia akan kerap berak and kencing - so that’s how we can combats this jaundice. Keep doing it. Mine, almost a month as my baby and me have a different type of blood - O blood tend to have jaundice longer than other blood type. Just susukan kan. Keep feeding him. Keep nursing him.

3y ago

Betul. Masa anak kuning. Dia akn mngantuk je sampai kne kejut minum susu. Mmg sy kacau dia tidur smpai dia mnum susu.🥴 akhirnya turun smpai bacaan 3 skjap je.

Kerapkan bagi susu sis. Mcm saya doktor sarankan saya campur susu bdan dgn susu formula. Alhamdulillah cepat kuning dia turun. Kalau dia kerap tidur kjutkan dia dri tidur. Kerap sis susu kan dia bnyaklah dia berak dan kncing sis. Dri situ kuning dia cpat turun.

Kerapkan mnyusu..sejam/2jam sekali..kalau dia tidoq,,kejut bagi susu..kalau dok rumah,,mandikan baby dgn air daun kucai dgn sirap ros..kucai tu rebus,,ambik air rebusan tu campurkan dgn sirap ros agak2 xmerah sgt..mandikan air suam..alhamdulillah sy amalkan,,berkesan

Rebus daun belimbing besi ,air rebusannya campur dalam air mandian. Amalkan setiap hari. InsyaAllah berkesan. Anak saya bacaan jaundis macam yoyo turun naik. Saya guna macam2 petua last sekali biras bagi petua ni, dari bacaan 8.9 turun ke 5.

kbykkn bby lhir akn kena jaundice..cm bcaan tggi atau rndh shj.. ank sy prolong jaundice..hmpir.sbln.sbb dia lhr kck then darah 0..sy hnye kerapkan BF sejam @2jam skli..sy mnm susu kmbng dan anggur hitam..

kerapkan bgi baby susu,, 1 atau 2 jm skli... baby sy dlu pn lambat 1 bulan lebih jg turun kuning... dan sya ada mandikan baby dngn daun belimbing buluh...syukur kuning dia turun

junndice ni tiada ubat ...baby saya dulu x cukup bln lama hilang dlm 2 bln gitu...jaga mkn ibu beri susu badan sepenuhnya...sabar ya...

Anak sy pun jaundice hri ke 6 bacaan 14...sy amalkan bg mnm air gula kundur...smlm g klinik trn 9...doc srh dtg lusa utk cek balik...

if bsalin swasta...mcm mana nak tau baby tu kena jaundice ya?if lps bsalin kt gov kan kena inform KK n nurse akn dtg rumah....mcm mana ya?

3y ago

biasa doktor akan ambik darah baby tgok graf baby mcm mana...ada jundise or x...

Kerapkan susu sis... Bia bby kencing, berak... Klu bby tdo lama, kjut untuk minum susu...