ubat kuat rahim

Sape prnh mkn ubt nie?tpi p klnik swasta dctr suh mkn 4 biji tpi xbrni.sape prnh mkn tlg share

ubat kuat rahim
53 Balas

Sy! Betul ubat kuatkan rahim. Ada cara pemakanan ubat ni...kalo kuatkan rahim makan sekian² biji. Nak dtg period mkn sekian² biji. Nak stopkan period pun sekian² biji. Sy 2x gugur. Jumpa doc nk minta cucuk kuatkan rahim, doc kata cucuk kuatkan rahim xde dlm buku perubatan. Kalo bg ubat ya ada dlm buku. So, sy disuruh makan 2biji setiap hari dr awal pregnancy sampai minggu ke 28 bru stop. Harga dia dkt Pantai sekotak RM8+.++. Dkt KPJ sekotak RM7+.++ Sesetengah farmasi RM6+. - 5+. Tempat sy Siang Pharmacy - RM49.90! Dlm ada 20kot x igt...bleh mkn selama 10 hari je😅. Cumaaaa cumaaa...effect makan ni buat cepat lapar dan berat naik ooooo.... Setiap 5minit lapar menggila. Sy smpai sebulan x berpuasa mkn duphaston ni.

4y ago

Sy mkn jd lemah xde tenaga.. Loya teruk.. Muntah2.. Mkn smua kena reject.. Ni stop 2hari..badan OK smula.. Loya pun kurang..

Sy dulu mase pregnant dlm 4 minggu kuar keputihan coklat doc gov Kate xbole mkn ubt tu sbb kandungan bwh 5 minggu..sy risau sbb da pernah gugur awl kndungan..lepas da stop..bleeding plak kandungan 6 minggu..tp time tu doc sahkan upt masih negatif..betul ke upt double line kene same terang baru positif? Setahu sy opk yg kene same terang utk check subur..sedangkan sy check setiap Hari upt Makin terang.. tp doc bg ubat tu..tp xde rezeki keguguran jg..bila tny doc yg ni betul ke kandungan bwh 5 minggu xbole mkn..die Kate bole je...huh lain doc lain plak caranye

Sy pon tgh mkn ubat ni. Sy spotting darah masa mggu ke 4-7. Spotting bila sy sangat penat/ byk jalan. Mula2 mkn 3 biji sehari & smpai sekarang (sekarang dah 10 mggu) sy masih makan tp 2 kali sehari. Sy ikot je saranan doktor. Sy mkn duphaston dengan 1 lagi ubat kuatkan rahim (sori tak ingat nama). Walaupon tak spotting dah, sy masih makan sampai la mggu ke 12 nanti. Sy ada masalah rahim tak kuat & ada darah di pangkal rahim. Kalau doktor dah sarankan mkn ubat, mkn je ubat ye sis. Ubat ni tak memudaratkan. Janji kita & baby sihat. Semoga semuanya dipermudahkan ye

4y ago

Tak.. klinik swasta maternity specialist.

Lain org lain pglmnnya kn..mcm saya, ank pnh mkn juga..doktor suruh mkn sbb ada bleeding..doktor ckp bledding xde stop mkn..saa mkn 2 hr je..tp 2 hr tu mmg buat sya sengsara..bila tya doktor knp mabuk sya makin teruk,, sblm bledding elok je..doktor ckp duphaston mmg akn kacau hormon..sejak hr itu sya xambil dh duphaston..sya trauma..sya penjenis mabuk teruk..bila mabuk stop, saya rasa dunia ini milik sya, tp bila dtg balik mabuk tu sya rasa gelap dunia sya..bila pergi check up,tya doktor perlu ambil duphaston ke, doktor kata xperlu jika tiada bleeding.

Saya ada history 4 kali gugur dan ms awal pregnant terus buat buku pink di kkia n doc kkia terus rujuk sy ke ANC hospital. Doc hospital sarankan sy makan ubat dusphaton ni hingga 15w. Selepas itu, doc bagi saya ubat cairkan darah hingga bersalin. Pengalaman sy setiap doc ada saranan yang berbeza mengikut kepakaran mereka. Saya juga ada check up di klinik pakar swasta dan doc mintak saya makan sampai bersalin. Pandangan saya, berpeganglah pada satu saranan shj supaya kita tak keliru dan fokus pada satu rawatan. Apapun semoga dipermudahkan semuanya

kalau doc yg advice better mkn ikut yg doc sarankan sis , jgn kurang/lebihkan dos sbb dy yg exam kandungan sis so dy lbh tau , lain org lain sis , ubt tu utk kuatkan rahim so better sis mkn ikut dos yg doc advice , mcm sy hr tu bleeding ms 6 weeks smggu tp doc tx bg ape2 ubt pon , dy cuma suruh bed rest je , ape2 pon jaga diri n kandungan elok2 ya sis , semoga dilindungi sentiasa

4y ago

ape2 pon jaga diri dan kandungan ya sis , semoga dilindungi ibu & ank , Amin

Salah satu fungsi ubat ni utk kuatkan rahim..nt leh google ya...sy pun baru ambil stat 40mg 4 bj pg td..then follow with every 12hrs sampai habis dose..sb bleeding dan dah nampak heart beat janin..Dr dh suruh, makan la dear..its good for u n baby..mudah2an😉

Bila bleeding, doktor mmg suruh sy makan terus 4 biji utk hari itu. Sy kena ambil setiap hari 1 biji sehingga 20w. Sbb sebelum ni sy pernah keguguran. Dan utk kuatkan rahim dan support hormon yg diperlukan utk ibu mengandung..

Sy bru mkn, Bleed 2hari masa 17w. N refer kk doc suggested sroh ambil ubat tu. 3hari doc pantau n check up semula n dah stop mkn sbb dh xd Bleed n doc sruh bedrest n jgn angkat brg yg berat. Smoga dprmudahkn urusan sis.

hi sis, sy pernah makan ubat ni dos pertama memang kena makan 4 biji..dan hari seterusnya kene makan 3 biji sehari :)..Ini utk kuatkan rahim sis utk elak miscarriage.. lepas habis ubat tu 1 papan xperlu makan lagi