5hari berak lepas bersalin tapi taik keras & menyebabkan kawasan berdekatan dubur luka

Ada yang pernah mengalami? Adakah luka melecet tu akn baik? Macam mana cara nak baikkan luka cepat? Buatkan saya takut nak berak lagi sbb luka jahitan belum kering. Dah 10 hari berpantang#pleasehelp

10 Balas

sama macam sy hari tu, selepas 5 hari keluar hospital tak berak sy rasa sakit sampai menangis nangis depan suami. Sy amalkan buah oren dengan sunquick oren then sebelum sy nak membuang sy sapukan lubang dubur dengan minyak kelapa dara pakai kapas supaya senang nak keluar. Alhamdulillah selepas sapu minyak kelapa dara tu da tak sakit then keluar pun senang.

1y ago

sis sapu bg masuk kt lubang dubur tu ke???

Saya hari ke-4 luka dah ok , hari ke 10 dah boleh jalan mcm biasa , saya amalkan vit c flavette sbb dia ade campuran zinc jgk , bagus untuk luka cepat sembuh .. pakai ubat hospital bagi and kerapkan tukar pad even darah sikit , klau sy tiap kali kencing wajib tukar pad .. and untuk berak , bnykkan minum air masak , and try jgk makn buah oren

ubat pelembut najis antra item pnting yg perlu dsediakan sbelum melahirkn ank.ramai ibu2 yg tlepas pndg ubat pelembut najis & nipple cream.dua bnda ni x pnh sy abaikn dlm list prsiapan brsalin.avail green fit sgt bgus unt ibu2 baru bsalin.x prlu teran lgsg

minum air kosong bnyk.. mkn oren.. kurma.. blh juga minta suami beli ubat lembut najis.. masa berak jgn teran klau x nt risiko jahitan terbuka x pasal kena jahit blk.. klau rasa nk berak.. berak je jgn tangguh

mcmna sis tau dubur tu luka???? sis pergi klinik??? atau ada tanda tanda sis rasa??? bleh share ... sbb sya pun confious .. nk kata buasir bukan buasir.. tp bila membuang tu terasa pedih kt bahagian dubur tu..

Minum air masak min 2liter sehari . makan buah oren . makan kurma . alhamdulillahh hari ke4 saya dh berak and tak keras

sy pun pnh melecet sebab sembelit , sy minum pati ikan haruan dgn sembur dgn air garam atau ubat cuci luka

beli ubat pelembut najis di farmasi n berak jgn meneran. moga luka sis cepat baik

mkn buah oren untuk cpt baik Luka,bnyk mnum air kosong bgi njis lembut

Beli ubat cairkan tahi. Sgt membantu