Cucuk Kancing Gg

Sapa tau boleh x sapu ubat tempat ccuk? .. Lenguh sngt ni? pdhal rilex2 je ccuk td.. X keras kn bdan pon.. Hmm.. Brpe lme ye bleh hilang?

45 Balas
Expert

Salam sejahtera. Untuk makluman puan, sememangnya suntikan kancing gigi agak menyakitkan dan boleh menyebabkan lenguh dan sakit untuk beberapa hari. Untuk melegakan gejala ini, anda boleh menuam ais pada bahagian suntikan serta kurangkan mengangkat beban berat menggunakan tangan yang disuntik. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

4y ago

wah....kalau tahu awal2, dah lama tuam ais

sy dh cucuk .. syukur xda rs lenguh @ sakit..mula2 nurse bgtau cucuk kncing gg tkt juga sbb sblm ni bc komen byk yg ckp skit n lenguh2 .. mgkin sy dh slalu ke jarum kot sbb tu x rs apa 😂 lgpn skrg pun kena 4 kali shari cucuk sndri insulin kat bdn sndri .. skit mcmna pun enjoy urs prgnancy moment ya mommiess..😉

4y ago

Ooo sy msa ccuk ok je x skit jgk.. Tp dlm stngh jam lpas tu.. Aduii lenguh rsa kebas pon ada

kne rehat je tu...sy pas cucuk bulan lepas terus demam padahal memeng jenis x takut x jarum pun...seminggu jugak la nk ilang lenguh tu.. hari rabu ni kne cucuk untuk kali ke2 pulak..harapnye x demam la..😆

4y ago

Aduii smpai demam ye.. Ksiannya.. Sy bru je ok drp demam😂

Sy dua2 dos da cucuk.. Yg first ok la, xsakit .. Lenguh sikit.. Yg kedua pun okey.. Cuma pedih2 sikit j time cocok.. Pas tu lenguh 2,3 hari... Jgn usik tpt cucuk... Nnti dia ok sndri...

4y ago

Ok2 tq sis

Sy 2ari jeee dh hlg lenguhhh.. 2Ari mmg xbuat kje sbb duk layan lengan, rse nk ngis lenguh dia tu mcm berat sgt..tp mujur 2ari jee sy, sbb ade yg ckp smpai semingu bru hlg..

4y ago

Hrapnya xdela smpai brminggu.. Lenguh kan.. Haha rsa nk Ketuk2 je.. 😅

sy bru kna inject pg td,first dose 28w..masa kna tu rilek je xde rasa apa..mai mlm ni jd sakit mnyucuk2 jugak..tp xlenguh pon..hrap2 cpt la hilang..

4y ago

Btul sma mcm sy.. Sy 27week pg td kena.. Mlm ni bengkak + makin lenguh

saya baru takdi lepas cucuk kancing gigi kali ke dua. Alhmdulillah saya takde apa apa lengoh tapi tak tahu laa esok atau lusa macam mana.

4y ago

saya alhmdulillah takde apa apa. syukur sangat sangat. insyaALLAH tak lama tu

Ubat xboleh sapu yer.. Mcm sy, lepas cucuk sy sapu minyak panas sekeliling tu..tp jgn smpai kena kat tmpt cucuk..takut infection pulak..

4y ago

Ye..mmg mcm tu rasa dia.. Sikit hari lg akan rasa gatal2 pulak kt tmpt cucuk tu.. Ada org rasa, ada org tak.. Tp kalau sakit berlarutan, refer pd nurse tu semula..

depend on your body... kalo saye ritu cucuk pertama mkn masa seminggu jugak... cucuk kedua hanya satu hari shja terasa lenguhnya

4y ago

Aduii lma jga tu.. Hrap dos kedua x lma la

Tuam dgn kain bsh.. Suam2 pns/sejuk.. Terpulang pada mommies smua, jgn garu/bge minyak.. InsyaAllah dlm 5 hari hilang 💕

4y ago

Lma jga ye nk hilang.. Hrap cpat la hilang.. Tp mmg rs nk garu sis.. 😩