Denyutan jantung

Salam...sy preggy 20w..bru ni ke klinik nurse ckp denyutan jntg baby dekat 170(normal 160 kebwh)..n sy 112..trus kne refer doc...risau sgt...siapa ade masalah mcm sy?apa ptut sy buat?

5 Balas

sy dh kne mgu lps..sy prgnnt 6bulan..nurse gile tu...die ckp nk cek h.beat bby...die amek msin mcm walkir tlkie tu bntuk die...die crik2 keliling ni perut...tkdpt nk detect h.beat..die tekan3 kuat pakai.alat tu kt perut kite...smpai terasa vibrte bnde tu...pastu tibe2 dpt rsa h.beat..die ckp knp ank sy mcm tkot..sbb dnyutan jntung die laju sgt..150..pastu sy tk tau nk ckp ape..sy just ckp anak sy pun tkot sbb kne tekan3 kuat gitu...sy tnye die bcaan normal brp...die ckp 150 kbwah...tp.kate die anak sy tk normal...bahaya...dh la die ckp anak sy tkde kepala...lg mnakutkan bile die ckp mcm.tu.

4y ago

Eh ada ke nurse cakap camtu? 😏 Pelik plak. Kalau dekat kk sy, baby tak boleh lebih 160. Biasa kalau lebih ni sbb baby gerak aktif ni. Harini sy scan dkt klinik swasta, awal2 dgn heartbeat baby 168. Sonographer ckp maybe baby aktif. Lps scan lain2, dia scan balik dgr heartbeat. Dh turun 152. Baby sakan gerak tu heartbeat laju kot

nurse check brp kali? sebab sy hritu ade juga sekali jantung baby lebih 170.. nurse suruh sy rehat sekejap, tngkan diri.. lps bbrp minit dia check smula - hbeat baby trun 140++.. dia kata kalau baby tgh aktif gerak2 mmg tggi skit heartbeat dia..

Sy penah jugak heartbeat baby smpai 170. Lpas tu die repeat balek cek br trun 155-160. Sy dh tnye doc pkar die ckp sptotnye patern heartbeat baby cmtu la. Ade tggi ade rendah. So tu normal die ckp.

mcm sy .. heartbeat bby penah cecah 175 .. dr refer suruh pergi pac .. tapi normal ja , sbb takda contraction

Normal la tu...kalau hbeat bby lebih 150 .. itu tanda dia gerak..