nk tnya blh ke guna ubt kumur oradex

Salam...sy preg 14w..skrg tngh sakit tekak n start nk batuk..nk tnya blh ke guna ubat kumur oradex utk hilangkn sakit tekak ni??risau pulak nk guna...ada x cara nk hilangkn batuk ni..

1 Balas

Sis batuk macam mana? Batuk kahak atau batuk perit tekak tu. Kalau saya batuk perit tekak, saya buat air asam jawa+air panas. Nanti dah suam minum sikit sikit pakai sudu. Kalau tak tahan masam tambah gula batu sikit. Kalau batuk kahak saya makan ubat doktor bagi biasa jenis prospan. Tapi bagus kalau sis check klinik, kata dekat doktor sis pregnant nanti doktor bagi ubat yang sesuai untuk sis 😊