Kemaluan gatal gatal

Salam..maaf kalau isu ni agak sensitif. Sebelum kahwin sy jarang ade keputihan. Since dah kahwin ni sampai pregnant kerap ade keputihan berlendir. Lagi teruk sejak mengandung ni gatal sgt kemaluan sy. Sy tak pakai pencuci intim sbb takut ingredients dlm tu buat kulit tu lagi gatal. Siang malam asyik menggaru smpai satu tahap sy tak pakai selua dalam bgi angin masuk pakai kain batik je. Nak kencing sakit sbb dh melecet punca garu. Bila bersama suami pun sakit terkena lecet. Hm macam apa punca jdi mcmtu ya ? Dan apa cara nk hilangkan gatal2 tu ? #pleasehelp #bantusharing #seriusnanya

11 Balas

Kena pergi jumpa doc jgk takut gbs since puan ada keputihan teruk. Gbs ni bahaya effect dkt baby. Saya masuk 3rd trimester ni tiba2 kencing kotor lpstu effect sama mcm puan bhgian intim gatal merenyam. Saya kerapkan minum air masak, cuci bahagian intim bersih2 tp saya ada pakai jgk pencuci wanita sekali sehari yg utk kulit sensitif punya. Kalau ikut doc tk pyh pakai pn. Then lps mandi / toilet, lap bagi kering n kerap tukar panty liner/panties. Malam tidur kadang saya tak pakai pn panties. Kalau gatal jgn garu. Dlm kurang seminggu dah normal tak gatal2 dh. Kalau kes puan ni kena rujuk doktor sbb saya kencing kotor, tkde keputihan yg teruk...

2y ago

Yg ni tiap kali check up dkt kk mmg kena test air kencing. So detect dari situ

KERAPKAN TUKAR SELUAR DALAM .. RAJINKAN CUCI GUNA AIR SUAM DAN JANGAN GUNA PENCUCI INTIM .. SELEPAS CUCI LAP SAMPAI KERING JANGAN BIARKAN BAHAGIAN MISS V LEMBAB .. KALAU MAKIN TERUK NEXT WEEK PERGI KK CAKAP DENGAN DOC ADA MASALAH KEPUTIHAN NANTI DOC BAGI UBAT YANG MASUK DEKAT DALAM MISS V TU DAN UNTUK MASA SEKARANG ELAKAN BERHUBUNGAN DENGAN SUAMI TAKUT JANGKITAN LAIN PADA BABY NANTI ..

sila check gbs tau kt kk . nnti dorg akn bg ubat utk keputihan tu kalau awk mintak la . pastu kalau gatal sangat cuci dgn air suam² . lega sikit n biarkan berangin takyah pakai panties masa dlm rumah . nk kuar je pakai n setiap kali buang air , pastikan lap kering² sblm pakai panties semula . kalau start lembab, tukar panties baru

1st pregnant dulu sy pernah kena mcm ni sis. Gatal sgt2 sbb ada keputihan teruk, mlm mmg tak guna sluar dlm. Mmg tak selesa sgt. Sy suggest sis pg jumpa doc, bgtau diorg masalah sis. Kalau sy dulu mmg diorg diagnose GBS. Semoga cepat sembuh sis 🙏🏻🙏🏻

sy g pakar suh elak mkn mknn y beryis..basuh dgn air suam or grm..sy basuh dgn daun sirih suam..lega..mkn yoghurt.doc ckp sbb perubahan hormon..kne jge btul2..klau lps brsame suami pastikan xde y trtinggal or melekat..snng dpt jangkitan

2y ago

Sy pun baru berjumpa doc td. Doc pun advise cuci bersih dan rendam faraj dgn air garam selama 2-3 minit.

Macam UTI je. Atau org panggil kencing kotor. Memang dah ada infection ni jadi jumpa doktor untuk dapatkan ubat. Pada masa sama, kurangkan makanan bergula. Kerapkan lagi minum air masak

Cut sugar sis.. kalau boleh kurangkan gluten mcm roti, biskut dll. Minum air putih banyak2, boleh jgk minum air kelapa biar kencing lawas. basuh miss v dengan daun sirih, air suam..

Kalau sy, keputihan tu jd bila sy kerap minum/makan manis. Cuba sis jgn ambil minuman manis. Kerap minum air masak.

jangkitan kuman biasanya ini puan. boleh bagitau misi kalau masalah macam ini

tkot kencing kotor