Scan baby kecik

Salam,hmm td saya scan 35w dan doc kata bby saya kcik. Ikut pd scan berat bby 1.9+g dan sepatutnya berat bby utk 35w ialah 2.4+ mcm tu. So saya kena refer hospital. Soalan saya jika benar bby kecil,ada kemungkinan ke kena bersalin awal???

3 Balas

Yup kna sruh bersalin awal 37 minggu jika bby msh lg kecil , sma kes dgn sy bby kecil 😅 cuba try mkn yg manis2 mcm coklt ke aiskrim ke susu manis ke , sebb nurse yg sruh mcm tuh jika nk bby besar dia ckp , tp sy xmmpu so sy cuma minum milo mix dgn gula je. Hrp2 bby naik lh berat dn mmbesr skit🤭

5mo ago

Yer uri matang pun mnyebabkn baby xckup nutrisi kn , sy brhrp awal berank juga sebb xlarat dah bawa perut ni 36weeks🤣

Baby sy hritu scan 33 weeks pun kecik 1.7kg je, next scan 35w hopefully dia gain huhu. Kenapa kena refer hospital ya? Nnti sis share ya!

5mo ago

ooo saya scan masa 35w dkt hospital hr tu brat dah naik 2.2kg berbeza dgn kk 1.9kg. lpstu doc kata dtg blk hospital masa 37w utk tgk berat bby naik. if ok xperlu warded ,klu xok ken warded dan induce. doc siap pesan bwk beg siap2.. hahaha ghisau kita.

ya. takut uri dh matang terlebih awal..meaning nutrisi xdpt disalur kpd bby. lebih baik mmbsr di luar

5mo ago

betul ckp sis... hr tu scan doc kata nmpk uri dh matang tp doc mntk dtg blk hospital 37w nnti utk thu kptsan warded atau tdk