GDM @ 29 weeks

Salam...bacaan sebelom minum air gula saya 4.4..tp lps minum air gula naik sampai 9.7...mcm bnyk sgt naik tu..risau kena cucuk insulin..ada mommies y pengalaman mcm ni...doctor nk check lagi esk..cnsider teruk sgt ke gdm sy ni...

4 Balas

wasalam. sis login fb,cari kelab pesakit diabetis/kencing manis. banyak info² berguna di situ. tanya la apa saja berkaitan gdm dan cara cantikkan bsp. biasanya doc akan buat bsp kali pertama utk tentukan sama ada boleh diet shj utk kawal paras gula dlm darah. kalau masih tak berjaya,barulah doc on ubat atau insulin. mcm sy,gdm on dc shj sampai bersalin. tp pastinya dgn kawalan diet ketat setiap hari. bsp sebulan sekali,tp sy LCNS setiap hari. jd bacaan bsp cantik sampai bersalin. sediakan glucometer utk kegunaan harian,jd boleh tahu makanan yg sesuai diambil setiap hari. beli yg murah stripnya mcm sinocare ga3

Saya punya pun bacaan 9 lebih sis masa minum air gula first time kandungan belas minggu. Saya kena GDM on diet. Setiap 2 minggu sekali kena buat bsp kat KK. Tapi kalau dah start 30 minggu nanti kena gi KK seminggu sekali sebab dah nak dekat due, kena pantau.

Sy lebih kurang mcm puan, tapi sy bsp.. xtahu pula kena insulin Kalau belum berlaku, xyah risau.m dan sakit kepala fikir Dah bsp nanti, jaga makan.

aishh .. biasa terus buat bsp je ..