Berat baby

Salam..ada ke mcm sy berat baby 1.8kg 31minggu..doc ckp berat baby naik sgt..

12 Balas

Sy baby 29w 1.65kg dktr ade ckp bb besar sikit sbb lilitan kepala besar 2minggu. Soh sy jg pemakanan. Tu bulan lepas. Ban ni sy memang diet la besok jumpa dktr lg. Ntah berat bb naik berapa. Berat sy sebenarnya xnaik banyak pun sebenarnya. Naik 5-6kg jer sepanjang pregnancy smpai skrg.

2y ago

Ye ke..sy gula x de la naik byk..tp tetap sangkut gak..pg td g check 5.4..esk nk kena check lg..ikotkan sy x de la kuat mkn tp berat bdn naik mendadak mungkin sbb awal pregnant smpi skrg x de alahan..

awk kan boleh chk dlm app ni.. berat baby sepatutnya dan awk boleh tambah tolak 100 to 200g.. contohnya bb 33w berat patut 1400g..plus minus 200..so lebih kurang 1600g ok lagi.. if dah 1800g tu dah tggi beratnya😅😅

kalau doc dh start ckp mcmtu kena kawal sikit pemakanan sbb waktu last trimester ni berat senang naik. Bukan apa takut baby besar sgt. Tp ada je yg bersalin normal 4kg. Okay je sis.

2y ago

Doc pun ckp mcmtu dkt saya tp waktu tu dah 36 weeks la dah terlambat nak kawal pun. Masa tu down sikit la sbb mcm2 fikir lepas doc ckp mcmtu. Last sekali okay je 39 weeks 3.2kg lahir.

Masa pregnant 32w berat baby sy 2kg & lilitan kepala baby besar daripada minggu. Normal je. Sy bersalin 39w anak berat 3.56kg.

2y ago

Sy pun ada gdm jugak tp Dr kata normal je anak berat sbb mak nya gdm. Sy jenis kurus je tp tinggi lampai dah rezeki dpt anak besar 🤭

Saya 31 minggu admitted kat hospital, doctor scan baby Saya 1.98kg . doctor ckp normal..

2y ago

ya sis. sama I pun gdm under control. doctor selalu ckp ibu² yg ada gdm kena jaga.. nanti baby akan cepat besar. sbb tu kalau ada gdm doctor suruh admit 38 -39 weeks kena induce. Tak boleh tunggu sampai due. Saya nanti 19/10 kena masuk wad dah bagi surat dah..

sy 30w berat 1.5kg.. dr kata ok tp kat buku pink kata 1.3kg.. means dlm range normal

2y ago

Owh ye ke..mcm doc sy kata cpt btl baby berat naik sbb 2 minggu lps baru scan..tmbh sy ada masalah gdm..risau baby besar..

Saya. 31w 2kg, dktr tak kata apa2. 36w 2.8kg. 41w 3.37kg.

2y ago

Mudah2an..terima kasih..

Normal berat tu. Tak besar tak kecik. Jgn risau ya sis

Sy 32week, berat baby 1.9kg.. doktor ckp ok jer, normal

2y ago

Ye ke..td pg scan doc kata nk dkt 2kg..mungkin sbb sy ada gdm..

sy 32w hritu scan 1.8kg..doc ckp nrml..

2y ago

Ye ke..sy pun nk kata kuat mkn x de la..tp berat naik mendadak..pg td g check gula kat kk 5.4..esk kena g lg kk check gula skali lg..