Ubat/vitamin tambah darah

Salam. Sy sdg preg 7w4d. Scan pd 7w janin adalah 6w5d. Sy hb low, badan selalu letih2, kadang sukar bernafas, dan harini dh start sakit kepala. Tp doc klinik xsarankan lg sy ambil vit utk tambah darah, katanya buat masa skrg cukup acid folic dan duphaston sbb sy prnh keguguran last preg. Sy agak risau dgn perkembangan janin sy. Adakah normal apa yg sy alami? Adakah sy tak perlu ambil vit tambah darah? Ini sec pregnncy utk first bby 🥰 terima kasih. #firstbaby #ingintahu #ttc4y8m

6 Balas

Masa saya tahu pregnant, saya mmg terus jaga makan. Dan saya pun bukak buku awal. saya tanya nurse dekat kkia utk bkk buku awal sbb sblum ni saya pun pernah gugur. Jadi nk penjagaan awal. Dalam 8weeks mcmtu dh bukak buku. Lepastu dalam berbelas weeks cmtu hb saya drop. Kena amik darah. Sbb nurse takut saya anemia. Alhamdulillah darah semua okay je. Lepas saya mkn jambu batu, buah oren terus okay. Tapi masatu nurse ada bagitahu kalau anemia ni bhya sbb boleh ganggu tumbesaran baby. Apa2pun sis try la call kkia utk bukak buku secepatnyaa. Jadi bole la dapat rawatan awal. In shaa Allah semuanya okay. Kekadang sbb morning sickness kita jadi lemah. Doa yang baik2 je ya🫶🏻

Hi salam puan, boleh ambil bayam & kerang utk tambah hb, kakak sy bgitu, mmg on diet shj utk tambah hb, smpaila dia nk bsalin hb naik 13.5.. symptoms2 puan tu symptoms anemia, tak normal bagi saya kalau dh smpai fatigue & susah nafas. Inform Dr & dapatkan rawatan sgera. Symptomatic anemia mmerlukan rawatan bukan monitor shj ya

bagus ambil 4jenis ubat tambah darah dari awal mengandung..tp kalo muntah2 pon xbagus juga kan sbb tu pon boleh jadi kita kurang makan letih2..kena tnye doc juga kena xdisarankan..sbb qda sesetengah ubat tambah darah menyebabkn muntah2..jadi akn bertambah parah ketika siibu sedang morning sickness

makan makanan berkhasiat & bykkan minum air. bykkan pengambilan buah2 yg tinggi vitamin c (oren/jambu batu/delima). ubat tambah darah hanya akan diberi bila dah buka buku sbb masa tu kandungan dah 10-12w, mmg memerlukan ubat tersebut. buat masa skrg mmg folic acid dah memadai.

2y ago

Ooo mcmtu ya sis. Okay baiklah sy dh faham. Terima kasih ya 🥰🌹

Normal slg xbeza lebih smnggu saiz nya plus mase scan tu pundi kencing kne penuh https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group pregnant 2023, selamat datanggg ❤️

2y ago

Hai. Macam mana nak join? Tak boleh tekan link.

Sis minum jus mamariam sis. Boleh tmbah tenaga n byk khasiat. Lg pulak boleh naik kan hb.