NAK PERGI TRAVEL OVERSEA

Salam.. sy nak mintak pendapat semua.. sy dah lama plan nk pegi ke Osaka, Jepun. Tarikh sy ke sana 17/2 ni.. masa sy pegi tu kandungan sy 33 weeks. Tiket flight, hotel semua dah setel bayar.. skrg ni sy 30weeks, baru mula rasa sakit kat celah kangkang tu, dekat tulang vagina kita. Sebelah kanan je.. rasa2 pegi sana nnt boleh ke nk jalan2? Ke kena bawak wheelchair.. sbb sy pegi tu dgn travel agent.. mcm risau kena rushing ke apa kan... sis buntuu.. risau semua ada.. #1stbaby

14 Balas

Bagi sy baik tangguhkan dulu @ cari org yg nak gantikan tempat akak maybe akak bole jual ke tiket apa semua tu. Polisi setiap flight x sama maybe ada yg ok maybe ada yg x. Lagipun masa perjalanan tu lama... kita x minta apa2 jadi masa nak travel tu tapi better bjaga2 je. Maybe bukan rezeki akak.. dah selamat bersalin bpantang apa semua bole sambung travel balik... 😊

4y ago

Boleh lagi naik flight 33 week tu. Dengan kebenaran doc la. Tiket dah x boleh tukar nama. Jd kos lain pulak. Huhu.. cuma nak tanya patut bawak wheelchair ke tak ea.. mmg berisiko. Tp gtu laa.. dilemma.. hahahaha doa je tak jadi pape yg tak diingini. Sbb tanya nurse pun, nurse bagi je pegi. Cuma bekalan ubat2 tu kena bawak skali lah

33 weeks dah sarat tu. Dr sufy yg berkerja di japan halang sekeras kerasnya pregnant ladies travel je japan sbb byk kes. Boleh search di Fb. Tambahan kos hospital sana sgt mahal dan insurance tak cover pregnancy related complications. Sy plan nk pergi juga 21 weeks tp lepas study2, decide better travel dkt2 je.

Saya prnah prgi perth masa 30 weeks. Alhamdulillah tkde pape, saya tk pksa utk brjln. Klau saya pnat saya rehat, lpas tu smbung jln balik. Pulak tu time saya prgi sne kena musim sejuk, mmang nyenyak tido la baby dlm perut ni, lg2 bila kita brjln, sdap dia membuai dlm perut. Alhamdulillah anak saya skrg nk msuk 5 bulan

4y ago

Saya prnah naik flight 2 kali masa pregnant, first prgi umrah masa 20weeks. Sgt mncabar, dgn puasanya, morning sickness nya, cuaca panasnya. Mmang menguji kesabaran. saya tk pergi toilet dlm flight, sbb saya byk kali kena kencing kotor, saya pergi bila betul2 tk thn je. Pstikan bersihkan dulu toilet tu sblum kita guna. Hand sanitizer dan mask bawak je kemana2. Dlm flight saya byk tido sbb prjalanan wktu malam. Klau sakit punggung saya akn berdiri buat regangan skit2. Paling penting jaga kandungan sis ya, rasa2 klau dia kurang gerak sis berehat dduk kjap. Mnum air sejuk utk kejutkan dia. Selalunya saya sblum pergi dan balik saya akan scan baby utk tgok perkembangan dia. Ape2 pun semoga dipermudahkan segala urusan sis.

Jgnla pegi sis.. Biar la burn duit flight hotel agent tu.. Yg penting, fkir kslmtn bby ngn sis.. Haritu kn viral psl pmpn pregnnt pegi korea ttbe bersalin pre matured 24weeks mcmtu, bby mninggal, kne tanggung kos hosp + flight nk bwk blek msia smua cecah pluhan ribu. Fkir la leklok ..

30weeks okay je lagi tapi hati2 lah. Perut sis dah besar ke? Sy masa 30weeks perut kempis je nmpk mcm buncit je. So okay nk berjalan tak penat. Cuma sis jgn terlalu penat. Risau jugak. Wheelchair tu tak perlu unless sis takleh jalan blh la pakai. Doa je yg baik2 inshaAllah takde pape.

4y ago

Boleh jalan je lagi. Cuma slow la sikit.. yela, kalau penat, duduk jela kan.. thankyou sis

boleh cuma takut apa2 jadik kat sana nanti pulak. bila dah penat berjalan kalau tiba2 bleeding kene warded tak ke naya huhu. worst case terberanak pulak. lagipun dengan travel agent biasanya kita akan follow schedule dia

Worst case scenario: sis beranak premature baby sana.. baby admitted to nicu for weeks., it will drain out ur money., very sure insurance x cover.. u yg kena tebalkn muka mintak derma nti

Kandungan dh bsr sis.. Risau dgn penerbangan yg jauh, jln sana sini, risau jugak klu bersalin awal. Kene ready je la. Duit pastikan cukup. Takut terberanak kat sana kan.. Ada insuran ok jer.

4y ago

Kene hati². Kita x tahu brp kos bersalin kat sana kan.. Hehe. Apapun blh jadi. 😅

Mok naik flight mesti mnta surat pengesahan dari doktor kk .. klau x mnta xdpt naik flight .. Utk kandungan 34w dhh x dpt naik flight sudh .. bgus hold duluu pegii oversea😊

Xpayah pgi la sis... 33 minggu tu mcm2 bole jadi... Baby pre mature ke... Kite xtaw yg kedepan mcm mne... Better hold dulu... Untuk kebaikan mommy n baby...