Kuman Keputihan GBS

Salam Hi Smua, Nak Tanya Ada Tak Ibu2 Yg Pernah Terkena GBS masa pregnant Mcm Sy, Mcm Mana Nk Hilangkan Ade Pernah Try Apa2 Ubat Atau Suplement Yg Mmbantu Utk Lawan Kuman Gbs Ni Tak..???

6 Balas

Dh dua kali insert ubat n mkn ubat. Still ada. Sya GBS carrier start detect week 12 now week 30 dh n semua petua dh ikut still ada. Jaga mkn ka, minum air bnyk ka, jaga kebersihan dri air garam smpai la sireh apa tk pernah buat, ada gak 😂 jadi skrg usaha kerap tukar pantyliner n tawakal. Siapa yg ckp saya tk jaga hygiene ni kekadang rasa nk tepuk dia pun ada gak. But sya dh tk kesah dh org nk ckp apa, sya lebih thu bdn sndiri mcm mana ☺️ pape if makin teruk terus jmpa Dr ya.

Rawat cmner ttp ada jgk.. akn hilng bila lps bersalin.. tpi sblum bersalin akn drip antibiotik pstu bby kuar pn kna antibiotk jgk.. sy dri awl hamil smpai skrg 33 week ttp ada jgk walau dh di rawat cma sy jga xmkn n mnum mnis2.. kerp tukr pnty liner.. jga kbersihn.. so redha je lah.. doa yg baik2.. insyaa allah.. amiinn..

GBS takda ubat, masa nak bersalin nanti hospital akan masukkan antibotic dekat ibu utk elak jangkit pada baby..

saya redho jew sis...cuma anak saya masuk nicu sehari...Alhamdulillah sihat sekarang

sy pernah tny doc, doc ckp namanya 'carrier', pembawa...so mmg xkan hilang

Maaf nak tanya, apa tanda2 kita kena GBS ni ye? Keputihan teruk ke?

4y ago

Ye keputihan banyak dari biasa. Kdang2 kekuningan dan kehijauan.