anak g6pd deficient

salam semua.nk tanya ibu kat sini yg ada pglaman anak kkrgn g6pd..nak tanya biasa korang guna minyak apa tuk bby g6pd ni?tuk kmbg perut,ke slsma ke btuk ke..yg biasa guna tuk anak yg lps2 sy guna tyt n yuyi.dua ni je.bila dapat anak llki ad g6pd ni jd rsau nk guna ubat yuyi n tyt..sbb ubatan cina kan yuyi tu..herba kn xleh..so sy x tau..rsau jgk nk guna.boleh suggest x ubat ape yg elok n sesuai tuk bby g6pd ni..anak baru msuk sebulan.n x pnh gun ubat sbb rsau?

1 Balas

Waalaikumussalam wbt. anak saya g6pd jugak... saya guna krim mayyababy... sesuai sangat... sebab takda menthol... dorang takleh guna minyak angin... menthol... elakkan dari menthol, kacang parang, ubat gegat, segala jenis ubat nyamuk, warna tiruan.. bila sis ke klinik sis boleh tanya doktor dari masa ke masa... anak saya sekarang dah 1tahun... bila ke klinik saya still tanya doktor apa yang patut dan apa yang tak... ada orang kata cuba bagi anak try itu ini tapi saya tak ikut cakap orang, lebih baik dengar apa kata doktor, apa2 jadi anak kita yang akan tanggung sakit... dalam google banyak info tapi hati2 jangan ikut sangat sebab setiap anak tak sama daya tahan badan mereka... lebih baik refer doktor...