Risau. Please share same experience

Salam semua . Sy ingin bertanya. Hari pertama last period sy ialah 6/4/2023. Sepatutnya sy period 6/5/2023. Tapi sy xperiod. Dlm Dua tiga hari lewat, sy check UPT negative. Tapi period x dtg juga. Pastu hari ke 11 delay period, sy kuar tompok coklat. Jadi sy pun assume period. Tapi kuar sekejap je tompok coklat bukan darah (dlm secalit kecil sahaja pas tu xde smpai esoknya) and lepas tu x kuar dah. Esoknya kuar lg tompok coklat juga cm keputihan. Pas tu xkuar dah. So, sy pelik xkan period sikit cm tu and 2 hari je. Tu pun bukan berterusan..Jadi esoknya sy check UPT +ve. Esoknya sy g ke Klinik, doc Kate klau xde ape2 sakit seperti sengugut okay je. Sebab baru berlaku nk lekat. Die pun suh repeat dtg utk scan dlm 2 mggu lagi. Tapi hari ini , kuar skit coklat . Cm kite kuar keputihan tu. Tapi warna keruh sikit. Skit je. Cm dah abis period tu , tinggal wane keruh cmpur keputihan kekuningan. Sy isau la. Tapi xde sakit ape2 and x keluar dah smpai skrg. Tapi sy Ase bdan sgt la letih sgt. Ada sape pgalaman mcam sy tapi kandungan sihat? Adakah normal#bantusharing #pleasehelp . Skrg sy 7weeks5days. Date posted: 30 May 2023 at 2.58pm

11 Balas

kalau tanya sy, sy akan jawab tak normal. normal pregnancy tak berlaku apa2 spotting/bleeding. kalau penempelan pon hanya berlaku di awal usia kandungan kita 4@5w. dn hanya berlaku sehari ke dua hari sahaja sebesar syiling 10sen. dan tak semua org akan berlaku spotting penempelan ni. masa 6w doctor scan dah nmpk kantung belom? selalu nya kalau dh ada spotting doctor akn terus buat tvs scan. scan dr bawah. cuba pergi 2nd or 3rd alternatif klinik lain. jngn tunggu 1 klinik tu je. dptkn pandangan dr doctor lain. bukan nya mommy dlm app ni. sbb setiap kandungan kita tak sama. contoh la awak dok igt benda ni normal sbb dgr mommy dlm ni kata normal. tiba2 sebenar nya tak. jadi awak nak slh kn siapa? atleast bila awak pergi 2nd or 3rd alternatif klinik lain awak xde la risau.

11mo ago

Macam saya hari ahad kelmarin ada spotting macam size 10 sen tu. Pastu ingatkan period. Sekali petang tu n sampai harini tak keluar dah spotting or apa apa. Harini test Alhamdulillah +ve even period belum delay lagi

sya mcm tu jgk awl2 hr tu.. sy bedrest. mmg xbuat ap². bgun utk solat je... sy Ms keluar tu Lps brsama ngn husb. keluar darah yg fresh bnyk tau,bukan coklat.. sy bedrest betul sbb Ms 1st pregnant Pon Sy keluar spotting cmni gak. cuma time tu sy xbedrest n last sy miscarriage. sbb trauma ngn 1st pregnancy tu,terus sy bedrest betul. dlm 2 3 hr tu sy jumpa doktor,br doktor bg ubat duphaston. Dr ckp if keluar sekali tu je,mungkin itu darah implan yg melekat kat dinding rahim.if keluar bnyk Kali n risau pergi je klinik. tgok doktor kata ape sbb kalau keluar spotting ke,darah ke xnormal jgk sbnrnya.

Wasalam , sy pernah begitu start 8 minggu hingga ke 12 minggu , sy pergi hospital setiap minggu . Tidak tggu dua minggu seperti doc cadangkan. tp tetap juga sy tidak di bekalkan duphaston . Sy rasa risau setiap hari keluar mcm darah period . Minggu ketiga sy pergi swasta baru laa sy di bekalkan duphaston dan di berikan mc untuk bedrest . Sebulan baru berhenti darah keluar . Sekarang Alhamdulillah sudah 20minggu baby ok . Lain org lain badan sis , jaga diri banyakkan bedrest , jangan buat kerja yg berat2 ok . Mop lantai pun tak di benarkan doc . Jgn stress . InshaAllah tiada apa2 .

Xnormal keluar spotting/bleeding Kalau dah pregnant. Kalau betul2 risau dapatkan second opinion, try gi klinik lain. Plus, awal2 ni better scan kot bawah org kata transvaginal scan Sbb kedudukan kandungan kecik dan rendah lg utk scan biasa. Xleh ikut org bab normal ke tak normal ni. Normal utk org xsemestinya normal utk kita. Mcm Sy sdiri, xnanti tunggu keluar color coklat, discharge byk lain mcm Tp xda color, Sy gi je cek scan dah ada bleeding kat dalam Kalau la lambat gi spital, mmg turun darah la kot. Bykkan rehat la jgk sementara tu Sbb dah rasa penat badan tu.

11mo ago

yes sgt setuju.

Ini macam first baby saya, saya keluar darah sikit ii dalam tiga hari , bukan tompokan coklat. Tapi darah tu sikit ii bukan macam period, tapi dia keluar tiga hari je. Macam musyikil, cerita dengan my mom lah, dia cakap cuba test upt, kita buat lah. noh tu dia double line terang😂Tapi doktor cakap tu betui, sebab saya pi kk pun yang doktor kk sini cakap benda sama huhu

sy 1st prgnant spotting, mggu ke 10 sy gugur... 2nd pregnant xde spotting lgsung alhamdulillah dah slmt bsalin pn.. baik g klinik lain utk dptkn pndangan doc lain.. mb g doc lain die bg sis ubat utk kuatkn rahim..

Saya mcm tu awal2 pregnant ingat kan period sbb darah on off rupanya cek2 pregnant. So normal kot

normal kalau tak banyak dan berterusan. banyakkan rehat okay

11mo ago

baik sis. thanks

selagi x bleeding mcm darah period tu insyaaAllah ok..

11mo ago

baik. mudah2an xde ape. aamin2.

xnormal kalau pregnant keluar spotting ni