VAKSIN 2ND DOSE PADA 36MINGGU

Salam semua, sy dpt tarikh vaksin 1st dose pada usia kandungan sy 33 minggu. Dan skg appoinment dose kedua sy jatuh pd 36minggu. Siapa ada pengalaman ? perlu ke sy cancel sbb setahu sy vaksin hanya boleh diambil pada 14 - 34 minggu sahaja. Mohon Bantu

11 Balas

sis rujuk doktor yg buat saringan dekat ppv tu.. sb hari tu sy pergi ppv mitec doktor sana ckp dia cucuk je sehingga 37 weeks.. lebih sikit pun dia akan cucuk jgk bergantung kepda keadaan ibu masa tu.. kalau tiada tnda2 bersalin lagi dia akan continues cucuk.. apapun dptkn nasihat doktor ye sis.. sb sekarang ni target utk ibu2 mengandung divaksin je memandangkan kes serius boleh terjadi dekat ibu2 kalau x vaksin

macam saya sis first dose 33 week and second dose 35 week nak masuk 36 time Tu.. tapi saya teruskan. sebab doktor cakap second dose ni boleh kalau dah lebih 34 week pon, Yang penting Masih takda tanda2 nak bersalin and time Tu Diri Kita sihat mcm biasa.. alhamdulilah skrng sy 38 week semua oky, saya and baby pon sihat jee😊

Ikutkan skrg ni ramai doktor sarankan vaksin je tk kisah usia kandungan berapa minggu, sbb nk kurangkan risiko ibu mengandung dgn covid. Apa pun kena discuss dgn doktor yg selalu check puan, klu doktor larang atas sbb tertentu then tggu lepas bersalin utk dos kedua

Tak perlu cancel. Nnt lepas bersalin kena repeat balik 1st dose. Sy dah refer obgyn, sbnrnya guideline 14-34wks tu just takut tak sempat 2nd dose dah bersalin je. In sha Allah semua ok. Vaksin just nak lindung ibu je.

boleh saya pun sama 36w dos ke 2 doktor suruh lengkapkan...nanti masalah banyak penyakit dkt hospital tu... doktor ckp xdemasalah...nanti dah berpantang masalah pelak susah pulak.lambat vaksin...

kalau ikutkan doc imelda cakap vaksin je berapa2 minggu pun. sbb ibu mengandung ni risiko nk terkena jangkitan tu tinggi. jdi disarankan vaksin je

utk vaksin..rajin2 refer doc pakar atau doc yg cek sis. kt ppv pn ada doc yg consult. cerita semua masalah kehamilan yg ada. jgn risau ok.

Mintak pendapat dan tnya pada yg pakar contoh nurse or Dr yg checkup awk k sbb vaksin 14-33 minggu.. Jdi tnya pada yg pakar

Boleh pergi ppv dan maklumkan pd doktor bertugas pregnant dah berapa bulan. Nati doc akan advice yg terbaik ☺️

2nd dose boleh. range tu applied for 1st dose saja