demam

Salam semua.. Sje nk mntk pndpt/perkgsian ibu2 yg arif, anak umur setahun ke bawah, kalau demam, ape yg lbh khusus utk dilakukan selain bg ubat demam? Kdg ade yg ckp, budk bwh sthun xboleh nk bg ubat sgt..?? Bole shre opinion ibu2 sekalian??...sikit banyk boleh bntu ibu2 yg xd pngalamn sblm ni.. Tq ??

2 Balas

hnye letk minyk telon kt tapak kaki , blakg ank , dgn dada ank . lps tu potong hirisan kentg letk d tpak kaki ank seharian . pkai stoking skli . kntg akn brubh itam . biase ari ke 3itam brkurg kt kentg tu tnde2 ank mula mmbaik . klau sis tngok ank xaktif n demam smkin teruk sila bwk hos tok check drh dn paru2 bby . d risau kn ad msla jgkitn . tu je sis . stiap mlm jgn lupe tuam ank sbb mlm bakteria kuat wktu2 mcm tu jdi bdn ank akn tmbh pns wktu mcm tu . kepala ank hnye bsah kn . jgn letk kain basah d kepala ank lame2 . nt pns tu akn naik d kepala lame . tpi letk kain d bdn ank xpe . arp mmbntu sis .

5y ago

sbenr ny rmai yg saran kn pkai bwg putih yg d bakar tu sis tpi xsesuai . sy cube try ank ke dua sy kaki dy kne kesan lecuran pdhl sy letk tu bkn mse pns tu tpi upeny sbb bwg putih mmg pns . xsesuai dgn kulit ank kecik . kecian sy xperasan . dua kali sy cube pd ank jdi mcm tu kaki dy . upeny sbb mmg xbole pon bwg tu yg mmg pns . jadi sy letk kentg . rmai je ibu amal kn letk kentg . In Shaa Allah kita mncube yg menyembuh kn yg maha kuasa Allah SWT .

Sy tetap bg ubat demam mcm biasa pd ank sy. Skrg 10bulan 2x demam. Bg ikut dos yg doc sruh. Biasa lpas 3x bg. Dh lega demam. 😊 lain2 yg sy buat,mndi mcm biasa 3x shari. Pkaian dia xpkai klau siang. Bg pmpers ja. Spaya haba pnas kluar dri bdan. Mlm nk tido mndikan dgn air suam. Pkaikan bju n sluar bg tido mcm biasa. Pantau suhu guna thermometer. Ubat demam adalah selamat bg smua pringkat umur jika mgikut dos yg betul. Jd ibu2 jgnla risau 😅💕