Betul ke buka buku pink kt swasta tk boleh bersalin kerajaan?

Hi salam semua, saya skrg dah 3bulan dah buka buku pink kt klinik swasta azreen jb betul ke saya baca semua ckp tk boleh bersalin kerajaan sbb swasta tk detail mcm kerajaan😓

24 Balas

boleh je. sy ada kwn buka buku pink d swasta & bersalin di hosp gov. cuma pikir masa ke depan if ada masalah. ini pngalaman sy buka buku pink d kk. sy ada masalah urine kotor, so doc akan keluarkan satu surat untuk kite nak follow up dekat hosp mana. cm sy akan pilih hosp gov juga. service lambat tapi details dorg cek satu2 ye. pernah sekali sy cm nak tukar ke hosp swasta sbb nak cepat. nasihat doc kk, boleh tukar tapi if ada apa2 jd kat kite, selalunya hosp swasta x nak bertanggungjawab. dorg akan salahkan gov balik. so, sy x jadi tukar.. sy just follow up dgn hosp gov & kk sehinggalah sy nak bersalin. hosp yg sy follow up tu, situ juga sy nak bersalin.

saya bukak buku dekat gleneagles. doc cakap xde masalah kalau tiba2 baby prem ke ada issue ke nk ke govt. diorg accept je patient. jgn risau cuma sblm ni kakak ipar ada kes dia full swasta tp tiba2 perut skt sgt. doc ckp baby prem ni. swasta x accept sbb bawah requirement week. suruh dia pergi govt. dia kena bebel kt hkl sbb xde buku pink kk tu. org da sakit kena marah. diorg still accept patient cuma nurse mulut bebel2 sbb xde buku kk tu pakai buku swasta.

Ni nasihat drpd kwn sya, dia pesan utk sya buka dua2 buku pink di swasta dan kk. Tpi kna maklum pd kk yg kita akan follow up di swasta so kk akan noted kes kita dlm buku nnt. So skrg sya ada dua buku. Hehe kk pn ok je klau kita cek up di swasta. Kes kwn sya tu dia advice base on experience sbb swasta tolak ke gomen sbb dia bersalin prem. So slps kes tu dia pn buka dua buku jgk utk memudahkan proses.

1y ago

Lagi buang masa nk buka both buku pink kt swasta & kk. Ambil jalan mudah je buka swasta then bersalin gov. Takda issue pun

terbalik tu swasta la detail sebab kita bayar kan kalau kerajaan ni lebih check kepada ibu..akak saya checkup swasta bila bersalin pergi kerajaan..nanti bila awak dah nak bersalin boleh mintak doktor swasta buat surat utk pergi ke kerajaan dan selepas awak bersalin call mana2 klinik kesihatan kerajaan bagitahu awak dah bersalin nanti nurse datang rumah

1y ago

Datang, based on availability. Tp kita kena inform kk yg kita dah bersalin kt swasta & nk check up baby di kk. Kk area saya bersalin gov pun nurse tak dtg sebab short staffed. Kita yg kena g kk sendiri bawa baby even czer 💁🏻‍♀️

saya pun risau jugak ni, sbb check up mmg fully kat swasta, saya pulak high risk mom. Tapi dengar nyaa kerajaan jarang tolak kalau pesakit da nak terberanak. Cuma Saya geram hospital Saya ni tak detail buku pink Tu dorang record sbb dorang record kat buku dorang sendiri.

tk silap sy , bole jerr .. cuma bkn nk minta2 , smoga dijauhkn ,, incase klau awk ada apa2 msalah ttng kndungn awk , swasta tknak tgunggjwb .. swasta akn tolak juga awk ke hospital government.. ini pngalaman kkak sy sndri ..

1y ago

ye pastu Kan pernah dgr yg nurse kerjn marah Sebb xde buku dr swasta..xleh track record..pastu ank kena check up hospital kerjn Sebb hrtu emergency case

Nonsense. Boleh je mana ada tak boleh. Saya bukak buku pink swasta U.N.I KLINIK bersalin kat gov HSI. Nurse2 takde soalkan pun. Just buku pink swasta ni tak banyak details mcm gov je. But okay je no worries

Boleh. Tapi awak kena survey prosedur hosp yang awak nak bersalin. Better pihak hosp tahu awak nak bersalin kat situ. Yang tak boleh kadang² check up kt klinik swasta ada prosedur yang dia tak buat. Tu je.

Takdelah sis. Sapa cakap macam tu? Kalau tak boleh beranak kat gov kenapa bila ada kes ibu mengandung high risk kat hospital swasta reject and hantar ke hospital gov? Elok je hospital gov terima

siapa la cakap dekat awak tu. adoi la😂. saya elok je beranak kt gov bulan 1haritu. fully checkup swasta. nurse kk kawasan sy pon tau sy checkup swasta.

1y ago

sy bersalin dkt hospital seberang jaya. fully checkup dkt klinik doctor ana parit buntar.